Un angajat fericit înseamnă o afacere de succes. Regula pare să nu se aplice şi în cazul companiilor din România, unde mulţi salariaţi nu se simt apreciați la locul de muncă, iar lipsa timpului liber este principala grijă pe care o au angajaţii de la noi din ţară. Experţii în resurse umane spun că rezultatele unei firme sunt oglinda atât a relaţiei dintre şefi şi subalterni, cât şi a atmosferei de la birou.
Dacă nu ai o relaţie bună cu şeful nu poţi să dai 100%. Pe mine la locul de muncă mă motivează colectivul în primul rând, cuvintele bune spuse din partea şefului.
Contează foarte mult atitudinea conducerii, pentru că automat influenţează şi atitudinea colectivului şi cu cât conducătorul instituţiei este un lider, cu atât ne motivează şi pe noi să fim mai buni.
De asta au nevoie românii ca să nu simtă că mersul la muncă este o corvoadă şi să dea tot ce au mai bun la birou. Iar asta se reflectă automat şi în rezultatele companiei. Însă, nu toţi au parte de condiţiile dorite.
Simion Balint, antreprenor: Chestia asta de întârziat 1 minut 2 şi îţi sărea în cap. Înţeleg că trebuie să fii punctual la locul de muncă şi aşa mai departe, dar se mai întâmplă. Au fost 6 luni în care am realizat că nu e de mine.
Mădălina Chiţu, jurnalist TVR: Cel puţin 1 din 2 angajaţi de la noi din ţară nu se simte apreciat de şefi, iar 1 din 3 se declară moderat spre prea puţin motivat, la locul de muncă. Pentru asta au nevoie în primul rând de un program de muncă flexibil, care să le asigure un echilibru între viaţa profesională şi cea personală şi mai apoi de recunoaştere din partea conducerii.
Corina Diaconu, specialist resurse umane: În momentul în care nu ţinem cont de soft skills-urile oamenilor, ce putem să construim cu ei pe termen lung, ce îi motivează, începem să facem greşeli în echipele noastre. Fluctuaţia este destul de mare, productivitatea nu mai este aceeaşi, motivaţia oamenilor este scăzută.
În plus, pandemia a schimbat modul în care românii aleg un loc de muncă.
Corina Diaconu, specialist resurse umane: Atunci când avem 2 angajatori care au acelaşi pachet salarial, următorul criteriu de selecţie pe lista candidaţilor este un mediu de lucru plăcut, un manager cu care să simtă de la început că au o chimie şi că pot relaţiona frumos.
Bogdan Fîrşirotu, manager centru de formare profesională: O zi liberă sau câteva ore acordate angajatului care poate a performat într-o perioadă de timp reprezintă o motivaţie mai puternică decât cea salarială. Principala frică a angajatului nu este că va rămâne fără job. Principala lui frică este că nu va avea timp liber să stea cu familia şi să se ocupe de viaţa lui personală.
Studiile arată că firmele care au angajaţi fericiţi înregistrează profituri chiar şi duble, spre deosebire de companiile unde venitul la muncă este o povară.