Seceta limitează serios și producția de energie electrică, iar efectele se văd pe bursă

Lipsa ploilor din ultimele luni a secat și producția de energie electrică. De pe râuri și lacuri hidrocentralele trimit mai puțină electricitate în comparație cu aceeași perioada a anului trecut. Iar rezervă de apă a României continuă să scadă. Autoritățile dau asigurări că situația nu este critică. Însă experții în energie atrag atenția că este nevoie de investiții care să acopere pe viitor nevoile de consum din perioada verii.

Faţă de luna martie, când a plouat în toată țară, acum, în august, hidrocentralele produc cu aproape 1000 de MWH mai puțină energie electrică. Pe Dunăre, la intrarea în țară de la Baziaș, debitul fluviului a scăzut la începutul acestei săptămâni la 2500 de mc/s, mult sub media anuală a lunii august, de 4300 de mc/s.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Nu există o problema de adecvanță a sistemului, deci să nu avem suficientă producție sau să nu ne putem acoperi consumul din ce producem plus ceea ce putem importa pe anumite intervale orare, dar este o situație pe care trebuie s-o reglăm în timp și este o consecință a faptului că 30 și ceva de ani nu s-a investit în sistemul energetic. Noi trebuie să stăm prudenți și în perspectiva lunii septembrie, care în mod istoric este cea mai secetoasă și poate fi și călduroasă.

Efectele se văd pe bursă: experții spun că România ajunge să cumpere energie mai scumpă pentru a acoperi nevoia de consum. Deocamdată prețurile mai mari nu se regăsesc în facturi, pentru că statul le compensează. Pe viitor însă situația s-ar putea complică.

Otilia Nuțu, expert energie: Practic consumul nostru de energie electrică e prognozat să crească undeva de 2 ori sau de 3 ori în următorii 30 de ani. Noi ar trebui să ne facem o politică energetică care să țină cont de acest lucru. Norocul a fost că în ultimii ani s-au făcut investițiile pe care le-au făcut prosumatorii și care compensează destul de mult creștrea consumului de energie electrică într-un moment de caniculă.

În doar 24 de ore România a consumat în medie 6.000 de MW, în timp ce producția a fost cu o 1.000 de MW sub acest nivel. Din cauza secetei, rezerva de apă a României tot scade. În cele 40 de lacuri de acumulare din țară sunt acum puțin peste 3,4 miliarde de mc de apă, față de 3,46 miliarde de mc câți erau la începutul lunii. Iar în peste 600 de localități din țară, apă se livrează acum cum porția.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: Nu avem probleme în ceea ce privește rezervele de apă ale României. Astăzi, acumulările hidrotehnice sunt pline într-un procent care e în jurul cifrei de 70 %. Asta înseamnă că singurele probleme cu alimentarea cu apă potabilă sunt unele izolate. Și în niciun caz nu putem vorbi de o problema sistemică.

Nu doar lipsa ploilor duce la scăderea apelor din lacuri și râuri, spun hidrologii.

Daniel Diaconu, profesor Geografie: Din aceste râuri foarte multe folosințe extrag apă mai ales în această perioada călduroasă. În cazul lacurilor scăderea accentuată este generată și de cantități foarte mari de apă care se evaporă și de faptul că apa subterană nu mai contribuie la alimentarea acestor lacuri. Nu are timp solul să-și refacă această rezerva de umiditate.

Meteorologii anunță că și în septembrie vor fi zile caniculare și abia din a două săptămâna a lunii viitoare revin ploile.

Distribuie știrea