„Va fi un spectacol extraordinar”: Satul Sportivilor a revenit la viaţă miercuri, la nord de Paris, odată cu sosirea primilor sportivi care vor participa la Jocurile Paralimpice începând din 28 august, o ocazie pentru ei de a schimba perspectiva asupra handicapului, scrie AFP.
Sute de sportivi au ajuns miercuri în acest Sat, care a fost pregătit pentru a-i primi după Jocurile Olimpice.
Canada, Emiratele Arabe Unite, Ucraina: dube şi autocare, împodobite cu culorile oficiale ale Jocurilor 2024 de la Paris, aduc una după alta delegaţii din cele patru colţuri ale lumii, într-o atmosferă calmă.
Ajuns în Franţa în aceeaşi dimineaţă, campionul ceh la para tir cu arcul, David Drahoninsky, este încântat că Jocurile se vor desfăşura într-o ţară situată aproape de a lui. „Prietenii mei şi familia mea vor veni să mă susţină”, a explicat el. „Jocurile Olimpice sunt bune, dar Jocurile Paralimpice sunt mai bune pentru că sportivii au poveşti dificile, va fi un spectacol extraordinar”, promite Drahoninsky, care foloseşte un scaun cu rotile.
România va fi reprezentată de 6 sportivi la Jocurile Paralimpice de la Paris
România va fi reprezentată de 6 sportivi la Jocurile Paralimpice de la Paris, care vor concura la trei discipline, judo pentru nevăzători, paraciclism şi para tenis de masă, a anunţat Comitetul Paralimpic Român.
Ceva mai departe, personalul este ocupat să descarce valizele şi echipamentul sportivilor din camioane, inclusiv scaune cu rotile, uneori protejate de huse.
Însoţit de membri ai delegaţiei sale, Frederick Assor, un paraciclist orb din Ghana, spune că este „mai mult decât pregătit” să participe la Jocurile Paralimpice de la Paris, care durează până pe 8 septembrie. „Suntem aici pentru a arăta că şi noi facem parte din lumea sportului”, a spus el, entuziast.
Publicul ar urma să fie prezent la majoritatea locaţiilor care găzduiesc competiţia: au fost vândute peste 1,75 milioane de bilete pentru a asista la un eveniment, au anunţat organizatorii miercuri. La aproximativ zece discipline au fost vândute aproape toate biletele, rămânând disponibile 800.000 de locuri.
Aflată la Paris de câteva zile, venezueleancă Valeria Morales (para taekwondo) speră să câştige aurul la categoria ei. „Voi face tot posibilul pentru asta”, a asigurat la sosirea în Sat cea care doreşte mai presus de toate, ca parasportivii să fie acum „recunoscuţi ca sportivi ca oricare alţii”.
În ceea ce priveşte ţara gazdă, doar delegaţia franceză de tenis de masă cu dizabilităţi, alcătuită din 19 parasportivi, a intrat în Sat miercuri, la mijlocul după-amiezii.
Delegaţia israeliană a sosit miercuri sub escortă.
„Vom găzdui în jur de 500 până la 1.000 de persoane zilnic, cu un vârf în prima zi”, a spus directorul sitului, Laurent Michaud, cu ocazia unei vizite rezervate presei.
Satul sportivilor, care se întinde pe o suprafaţă de 52 de hectare, într-o zonă situată între Saint-Denis, Saint-Ouen şi Ile Saint-Denis, va găzdui în total până la 9.000 de persoane în timpul competiţiilor.
În afara celor 4.400 de sportivi, agenţi administrativi, ajutoare, medici şi kinetoterapeuţi vor locui aici.
Între cele două competiţii, Satul nu a necesitat amenajări speciale, întrucât era „programat pentru faza paralimpică”, conform directorului. „Ansamblul căilor de acces, trotuarelor, sunt accesibile pentru persoanele cu mobilitate redusă”, a precizat Laurent Michaud.
Sportivi paralimpici din circa 180 de ţări vor locui în Sat, între care majoritatea celor 237 de sportivi din delegaţia franceză. Preluare: Agerpres
Pregătiri pentru Jocurile Paralimpice de la Paris. Infrastructura este adaptată pentru sportivi
La Paris, organizatorii Jocurilor Paralimpice pregătesc terenurile pentru competiții. Se folosesc aceleași infrastructuri, adaptate însă pentru sportivii paralimpici. Terenul de lângă Turnul Eiffel, unde s-au desfășurat întrecerile de volei pe plajă, este reamenajat pentru meciurile de fotbal în care vor juca sportivi cu deficiențe de vedere. Primele partide vor începe pe 1 septembrie, iar finala este programată pe 7 septembrie.