România, prinsă în conflictul economic China – UE. Comuniștii de la Beijing anchetează lactatele europene

China a declanșat un nou front al războiului economic împotriva Uniunii Europene. Sectorul avut în vizor de către autoritățile comuniste de la Beijing este cel al lactatelor și brânzeturilor. Beijingul a demarat o anchetă asupra subvențiilor despre care se bănuiește că le acordă Uniunea Europeană unor producători de lactate. România este pe lista țărilor europene vizate de această investigație. Replica Chinei vine după ce oficialii de la Bruxelles au introdus taxe mărite pentru mașinile electrice chinezești.

Investigația privind subvențiile acordate de Uniunea Europeană a fost anunțată de Ministerul Comerțului din China.

Sunt avute în vedere diverse tipuri de produse agricole europene, tipuri de brânzeturi, lapte și alte lactate.

Astfel, China va ancheta 20 de programe de subvenții, în special din Austria, Belgia, Croația, Cehia, Finlanda, Italia, Irlanda și România.

Alexander Anton, secretar general al Asociaţiei Europene a Lactatelor: Chinezii au fost destul de clari, din punctul meu de vedere, că taxele care au fost decise la nivelul Uniunii Europene pentru vehiculele electrice ar fi putut declanşa această procedură, care este, din nou, produsele agroalimentare sunt, din nou, pagube colaterale, dacă doriţi, într-o turbulenţă economică mai mare.

Uniunea Europeană este decisă să apere interesele firmelor europene și urmează să ia acțiunile necesare pentru a se asigura că ancheta Chinei este în conformitate cu regulile relevante ale Organizației Mondiale a Comerțului.

Olof Gill, purtător de cuvânt al Comisiei Europene: Comisia este încrezătoare că aceste scheme de subvenţii sunt în concordanţă cu legile internaţionale şi nu provoacă nicio pagubă industriei lactatelor din China. Ce se va întâmpla în viitor este că acum Comisia va analiza informaţia disponibilă şi vor urmări procedurile îndeaproape, în coordonare cu industria UE şi a statelor membre.

Uniunea Europeană nu a renunțat la suprataxa pe vehiculele electrice din China, însă a redus ușor procentul. Adică de la o taxă inițială de 37,6 la sută, s-a ajuns la 36,3 la sută. Beijingul a cerut în repetate rânduri să se renunțe definitiv la această suprataxă.

Uniunea Europeană este al doilea exportator de produse lactate către China, cu 36% din piața chineză. Țările europene au exportat produse în valoare de 1,7 miliarde de euro în China, în 2023.

Distribuie știrea