Delta Neajlovului a secat aproape în totalitate. Peștii se zbat în ochiuri de apă, puii de păsări sunt pradă animalelor care ajung mai ușor la cuiburile lor

Peisajul e departe de bogăția de apă și vegetație de acum câteva luni. Peștii se zbat în ochiuri de apă, iar bărcile plutesc pe pământul uscat de soare. Atât specialiștii, cât și localnicii, spun că așa ceva n-au mai văzut. Autoritățile trag un semnal de alarmă cu privire la situația din întreagă țară.

Peisajul e dezolant în Delta Neajlovului. În depărtare, acolo unde la începutul verii pluteau bărcile și hidrobicicletele, acum, un om poartă în spate o găleată în care culege peste, pentru că de pescuit nu poate fi vorba. Ambarcațiunile nu mai au unde să meargă și plutesc doar pe noroi.

Efectele secetei sunt devastatoare asupra speciilor de pești și păsări.

Laurențiu Maricescu, reprezentant, Parcul Natural Comana: Cei mai afectați în acest moment ar fi puii de păsări, care încă n-au ajuns la capacitatea să zboare și sunt expuși prădătorilor naturali, vulpi, șacali, dihori și alți prădători care ajung mai ușor la cuiburile lor, nemaifiind protejate de apă. Peștii sunt semnificativ mai afectați. Arealul lor s-a restrâns foarte mult la cursul râului Neajlov și alte câteva zone mai adânci din zona bălții.

Localnicii privesc neputionciosi cum arșița a distrus totul. Din cauza secetei, răul Neajlov, principala sursă de alimentare a deltei de la Comana, a ajuns un firicel de apă.

Specialiștii și autoritățile trag un semnal de alarmă. La nivelul întregii țări, aproape 660 de localități au probleme cu alimentarea cu apă potabilă. Fântânile au secat, iar apele în râuri au scăzut dramatic.

Daniel Diaconu, expert hidrolog: Am defrișat foarte mult suprafețele forestiere, am tăiat foarte multe păduri. În ultimii 20 de ani facem cam același lucru. Dacă analizăm care sunt suprafețele cele mai des exploatate, le întâlnim prin Moldova.

Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: Situația este mai gravă decât în 2023, decât anul trecut, dar este mai puțin gravă decât în 2022.

În scădere e și debitul Dunării. Hidrologii preconizează că în câteva zile va ajunge la un nivel de 2.400 de metri cubi pe secundă, adică jumătate din media multianuală a lunii septembrie.

Distribuie știrea