Statul are nevoie de bani. Guvernul României se împrumută tot mai mult

Statul roman trăiește și dezvoltă România pe datorie. În luna august 2024, Guvernul României a împrumutat 15,5 miliarde de lei, atingând astfel un total de 168 miliarde de lei pentru întreaga anul, potrivit unor surse oficiale.

Acest împrumut reprezintă 93% din necesarul brut de finanțare estimat pentru anul în curs, care include deficitul bugetar subestimat de 87 miliarde de lei și plata datoriei ajunse la scadență, de 125 miliarde de lei, arată o analiză a jurnaliștilor de la economedia.ro.

Cheltuielile bugetare au crescut semnificativ, iar România ajunge acum să aloce aproximativ 22 miliarde de lei pentru dobânzi la împrumuturi, echivalentul subvențiilor, compensării facturilor, burselor elevilor și susținerii cultelor religioase combinate, în doar șapte luni.

Guvernul vizează o majorare a țintei de deficit la 7% din Produsul Intern Brut (PIB) în acest an, în contextul în care cheltuielile bugetare au scăpat de sub control într-un an electoral.

Estimările arată că, până la finalul anului, sumele împrumutate vor depăși 250 miliarde de lei. Aceasta include un deficit estimat de 120 miliarde de lei și 130 miliarde de lei pentru plata datoriei scadente, plus prefinanțarea pentru 2025, care se ridică la aproximativ 20-25 miliarde de lei.

Deși Guvernul se angajează să reducă deficitul la sub 3% din PIB pe un termen de 7 ani, și-a intensificat împrumuturile în prezent. În august, Guvernul a redus împrumuturile de la bănci, atrăgând doar 7,68 miliarde de lei, în timp ce a strâns 4,9 miliarde de lei de la populație prin programele Tezaur și Fidelis.

Pentru a face față deficitului tot mai mare, Guvernul a continuat să atragă fonduri de pe piețele externe, cu împrumuturi de 7,2 miliarde de euro și 4 miliarde de dolari în prima parte a anului.

Mai multe date aveți pe economedia.ro. Și mai trebuie spus ceva. Banca Națională a României ar putea contribui la reducerea dobânzilor, în contextul unei inflații scăzute, dar va trebui să gestioneze cu atenție diferențialul între rata de dobândă și inflație.

Distribuie știrea