Recordurile de căldură din luna august sunt sinonime cu o alertă roşie, avertizează Organizaţia Meteorologică Mondială. Potrivit datelor de la observatorul european Copernicus, pentru al doilea an consecutiv, temperatura medie globală a atins în luna august niveluri istorice.
În vara anului 2024 au fost atinse temperaturi caniculare record. După ce vor fi procesate toate datele, concluzia ar putea fi că anul acesta e cel mai călduros din istoria umanității.
Val neobișnuit de căldură în întreaga lume. Schimbările climatice au efecte devastatoare asupra economiei Africii
Europa se confunta cu un val neobişnuit de temperaturi ridicate la început de septembrie. Asta după nouă luni cu temperaturi record, peste medie. Toate aceste recorduri de temperatură ne afectează şi au costuri imense.
Carlo Buontempo, director, observator european Copernicus: Ianuarie a fost cea mai călduroasă lună de când se fac măsurători, februarie la fel şi tot aşa. Aşadar, s-a acumulat căldura, dacă pot spune aşa. Chiar dacă iulie nu a fost cea mai călduroasă lună de când se fac măsurători, ci pe aproape, am ajuns deja cu recordurile la jumătatea verii.
Australia, Japonia, mai multe provincii din China şi chiar Svalbard, un arhipelag norvegian din Arctica, au înregistrat cea mai caldă lună august, conform diferitelor organisme meteorologice locale.
Specialiștii atrag atenția că extremele meteo la care asistăm nu sunt ciudățenii ale climei de pe Terra, ci în mare parte sunt rezultatul acumulării în atmosferă, pe termen lung, a gazelor cu efect de seră.
2024 ar putea fi printre cei mai călduroși cinci ani din istorie. Am avut deja cea mai caldă lună ianuarie
Avertismentul este dat de oamenii de știință după ce lumea tocmai a traversat cea mai caldă lună ianuarie de când se fac măsurători.