O pacientă plecată cu ambulanța la o operație de ocluzie intestinală a scăpat de intervenție datorită drumului cu gropi

Drumurile cu denivelări și gropi au scăpat-o de operație pe o pacientă din Zalău, județul Sălaj, care avea ocluzie intestinală. Medicii care i-au pus diagnosticul, la spitalul din oraș, i-au spus că problema se poate rezolva printr-o intervenție chirurgicală. Pacienta a cerut atunci să fie operată la Brașov, unde a fost transferată cu ambulanța. Pe drum, maşina s-a tot zdruncinat şi intestinele femeii s-au deblocat. Chirurgii din Braşov au constatat că nu mai are nevoie de operaţie şi au trimis-o acasă.

Femeia din Zalău avea o sensiblitate intestinală după o afecţiune mai veche. A avut chiar mai multe blocaje, ultimul acum două zile, când a început să aibă dureri teribile, greaţă şi vărsături. Medicii de la Spitalul Judeţean din Zalău i-au spus că problema se poate rezolva printr-o intervenţie chirurgicală. Femeia a luat legătura cu un doctor din Braşov, care o mai operase, şi au decis să meargă la el, unde să încerce şi un tratament non-chirurgical. A urmat un drum de cinci ore cu ambulanţa, care a schimbat complet starea pacientei.

Adela Bojan, pacienta: M-am dus la baie și am văzut că s-a eliberat zona.

Dr. Bogdan Moldovan, medic șef Secție chirurgie generală, Spitalul Județean Brașov: Am văzut-o că e într-o stare relativ bună. După nici o oră de la internare, tranzitul ei era restabilit.

După mai multe discuții cu pacienta, medicul a dedus că ocluzia a trecut de la şocurile de pe drum.

Dr. Bogdan Moldovan, medic șef secție chirurgie generală Spitalul Județean Brașov: Acel drum accidentat a făcut ca intestinele să se reașeze și să permită pasajul primei bule de gaz. Uneori aceste vibrații permit unor corpi străini mai mici, de exemplu sâmburi de struguri, să treacă dincolo de obstacol, după care intestinul se deblochează.

Adela Bojan, pacientă: Au fost așa niște porțiuni unde s-a mai scuturat foarte tare. Deci a dat cu roata în gropițe. Am simțit de două ori pe drum că mi se degajează zona și că am gaze.

Acest final fericit este o excepție, spun medicii de pe ambulanță. În general, starea proastă a drumurilor are efecte nedorite.

Levente David, manager Serviciul de Ambulanță Brașov: Dacă ambulanța se duce spre un caz de naștere, până se întoarce, se naște în mașină. S-a întâmplat de mai multe ori. De obicei, calitatea drumurilor contribuie la agravarea pacientului.

Femeia din Zalău a plecat spre casă cu soțul ei, cu mașina personală. A fost asigurată de medici că drumul nu are cum să-i dăuneze.

Distribuie știrea