Prima zi de școală a adus multe emoții. Elevii și-au îmbrățișat dascălii și s-au bucurat să-și revadă colegii, după o vacanță de aproape trei luni. Iar bobocii au așteptat nerăbdători ca festivitățile să se încheie și să poată descoperi sălile în care vor învăța și în care își vor face noi prieteni. Pentru liceeni, prioritatea zilei a fost să împărtășească experiențele din timpul verii și să arate cât mai bine, în ţinute deloc ieftine, la modă.
Curțile unităților de învățământ, pustii în ultimele luni, s-au transformat în adevărate furnicare în prima zi de școală. Cu ghiozdane în spate și cu buchete de flori în mâini, elevii au revenit la școală. Unii, zgomotoși și dornici să-și revadă colegii și profesorii. Alții, timizi și cu emoții mari pentru ce urmează.
Andreea Puiu, învăţătoare: Noi deja ne cunoaștem foarte bine. Suntem în clasa a II-a, încercăm să vedem cum se simt copiii după vacanță.
Emoțiile i-au cuprins și pe părinții și pe bunicii care au ținut să fie alături de cei mici în această zi importantă. Inevitabil, și unii și alții și-au adus aminte de anii lor de școală.
Cu entuziasm, la şcoală, doar în clasele mici. Motivația scade la elevii mari, confirmă și studiile recente
Când sunt mici, elevii iubesc școala. Vor să învețe, să își facă prieteni, chiar și să facă teme. Însă entuziasmul se diluează pe măsură ce cresc. Odată ajunși în clasele mari, simt presiunea examenelor, a notelor, iar școala începe să li se pară prea monotonă și cu prea multă teorie.
Dincolo de emoția prezentului și nostalgia anilor trecuți, părinții au avut de trecut și marele hop al cheltuielilor pentru noul an școlar. O provocare pentru mulți, chiar din prima zi, dedicată festivităților.
Costisitoare au fost și ținutele elevilor din clasele mai mari. Totul a trebuit să fie la modă. Și asortat în cele mai mici detalii. Nu a contat prețul.
Unii și-au adus cu ei idolii, să le fie aproape. Sau pur și simplu au încercat să fie originali.
Unul din patru copii frecventează grădiniţa doar ocazional, din lipsă de bani, potrivit World Vision
45% dintre părinţi spun că nu au resursele financiare pentru a-şi trimite zilnic copiii la grădiniţă, arată datele World Vision România.
Freamăt mare a fost și în grădinițe. Nici pentru copii, dar nici pentru părinți, despărțirea de câteva ore nu a fost ușoară.
Daniela Vasile, educatoare, grădiniţă, Galaţi: Îi atragem cu jucării, cântecele, cum putem, ca să îi acomodăm mai ușor.
Noul an școlar are 36 de săptămâni. Iar prima vacanță începe pe 28 octombrie.