Ambasada Iranului în România respinge în mod categoric informaţiile publicate în ultimele zile privind transferul de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune către Rusia pentru a fi folosite în războiul din Ucraina, calificându-le drept nefondate, într-un comunicat de presă transmis Agerpres.
Potrivit sursei citate, este vorba de o repetare a acuzaţiilor discreditate anterior. „Asemenea acuzaţii lipsite de dovezi credibile sunt un exemplu evident de dezinformare”.
Ambasada califică drept „atât ironic, cât şi ipocrit” faptul că aceste acuzaţii „fără temei” sunt formulate de „ţările direct implicate în conflictul din Ucraina şi care contribuie în mod semnificativ la escaladarea acestuia prin furnizarea de armament avansat”.
„De la începutul crizei din Ucraina, Republica Islamică Iran nu a fost niciodată parte a războiului şi a conflictului militar”, insistă ambasada, care precizează că Teheranul vede aceste acuzaţii ca fiind „doar agende politice înguste şi miope, care vizează promovarea propriilor interese politice”.
„Iranul continuă să solicite o rezoluţie paşnică prin dialog şi mijloace diplomatice, subliniind necesitatea unei încetări imediate a focului şi a unor negocieri constructive pentru a pune capăt suferinţei oamenilor afectaţi de acest război tragic”, subliniază Ambasada Iranului în România.
Reacţia Ambasadei intervine în contextul în care în ultimele zile agenţii internaţionale de presă au publicat declaraţii oficiale în legătură cu acest subiect, după ce CNN şi Wall Street Journal au scris săptămâna trecută că Iranul a transferat în Rusia rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, citând surse neidentificate.
Astfel, Statele Unite, prin vocea purtătorului de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, Sean Savett, şi-au exprimat îngrijorarea vinerea trecută cu privire la potenţialul transfer de rachete iraniene către Rusia. Ministerul de Externe al Ucrainei şi-a exprimat sâmbătă preocuparea profundă faţă de aceste informaţii, iar luni un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că Uniunea Europeană consideră ”credibile” informaţiile deţinute de aliaţi şi va examina această chestiune cu statele membre.