În Polonia a murit o persoană în inundații, după ploile aduse de ciclonul Boris. De câteva zile, plouă torențial în mai multe ţări din Europa centrală. Autoritățile din Cehia spun că sunt cele mai devastatoare din acest secol. Situația este alarmantă și în Austria, precum și în sudul Germaniei. Ministerul de Externe de la Bucureşti i-a avertizat pe românii care se află sau care vor să călătorească în Austria că e în vigoare o alertă cod roșu de vreme nefavorabilă. Atenție, sunt imagini și detalii cu impact emoțional!
Operațiune spectaculoasă de salvare a pompierilor polonezi, în plină noapte. Doi părinți și cei patru copii ai lor, dar și doi căței au fost salvați din mașina lor blocată în mijlocul apelor care au acoperit o șosea din sud estul țării. Pompierii au folosit ski-jeturi pentru a-i aduce pe oameni și animale în siguranță, la marginea lacului format pe drum.
Un pod istoric dintr-o localitate din sudul Poloniei a fost la un pas să fie înghițit de apele furioase. Două alte poduri au fost rupte de șuvoaiele de apă, care au făcut ravagii în sudul țării. Mai multe localități au fost evacuate.
Premierul Donald Tusk a făcut apel la cei ce încă refuză evacuarea să asculte de autorități și să plece în locuri sigure.
Donald Tusk, premierul Poloniei: „Am dori să le cerem tuturor celor care se simt ameninţaţi, care locuiesc în locuri în care apa se apropie, să răspundă cererilor şi apelurilor pompierilor şi poliţiştilor într-un mod organizat.”
Inundațiile au ajuns la Viena, iar transportul public din capitala Austriei s-a desfășurat cu dificultate.
Andrea Zefferer, purtător de cuvânt al Regiei de Transport: Nivelul apei din râul Viena şi Canalul Dunării a crescut atât de brusc peste noapte încât a trebuit să închidem, parţial, aproape toate liniile de metrou. Colegii mei, cu care am vorbit mai devreme, spun că nu îşi amintesc să fi fost efecte atât de grave ale inundaţiilor din Viena.
Într-un cartier din capitala Austriei, apa a ajuns în casele oamenilor, iar locuitorii au fost evacuați.
Şi capitala Slovaciei, Bratislava, a fost lovită de inundații și mai multe șosele au fost închise. De asemenea, liniile mai multor troleibuze au fost deviate din cauza apei și a copacilor căzuți pe șosele.
Situație dramatică în mai multe localități din Cehia, unde sunt deja cele mai grave inundații din acest secol. Meteorologii anunță noi ploi torențiale, așa că nivelul ridicat de alertă rămâne în vigoare. Una dintre cele mai afectate regiuni este în apropierea frontierei Cehiei cu Polonia.
Una dintre cele mai afectate regiuni este în apropierea frontierei Cehiei cu Polonia.
Voluntarii muncesc ore întregi pentru a umple saci cu nisip, care sunt folosiți ca baraje de protecție în calea apelor.
Marika Tadavidova, voluntară: „Umplem cât mai mulţi saci posibil, avem un număr care este necesar în acest moment, dar asta depinde de cât de repede pot lucra oamenii şi de cât de rapid procurăm nisipul. Cât mai mult posibil.”
Şi sudul Germaniei, în regiunile din apropierea Cehiei și Austriei, este amenințat de inundații. Autoritățile monitorizează cursul fluviilor Elba și Oder, pentru a interveni în cazul în care acestea ies din matcă.
În orașul Passau, din Germania, foarte aproape de granița cu Austria, fluviul Dunărea a ajuns la câțiva centimetri de cota de alertă. Nivelul apelor Dunării era de aproximativ 8 metri și 40 de centimetri.