Mobilizare a autorităților în așteptarea viiturii de pe Dunăre, care ar putea ajunge la nivelul maxim la sfârșitul săptămânii. Echipele de la Apele Române și de la Ministerul Mediului au verificat starea digurilor care trebuie să facă faţă creşterii bruşte a fluviului. Potrivit estimărilor oficiale, debitul Dunării la intrarea în ţară ar putea depăși 8.000 de metri cubi pe secundă.
Măsurătorile făcute luni la Baziaș, la intrarea Dunării în țară, arătau un debit de 6.200 mc/s.
Institutul Național de Hidrologie estimează că vârful de viitură ar putea fi duminică, pe 29 septembrie, când debitul poate depăși 7.900 mc/s.
Autoritățile au început să verifice starea celor 1.200 de km de diguri, care trebuie să facă față volumului uriaș de apă.
Ministrul Mediului a survolat cu un elicopter al DSU digurile din județul Mehedinți, dar a vizitat și Barajul de la Porțile de Fier I.
Ministrul consideră că viitura de pe Dunăre nu va pune probleme deosebite, dar precizează că vor fi luate în continuare măsuri de prevenție.
Mircea Fechet, ministrul Mediului: Digul este în afara oricărui pericol, digul este solid pentru a prelua debite mult mai mari decât cele așteptate.
Dragoş Novac, directorul Hidrocentralei Porţile de Fier: Avem toate mijloacele ca să gestionăm tranzitul acestei viituri.
Daniel Naicu, director, Administraţia Bazinală de Apă Jiu: Până pe 29.09 o să avem probabil un debit în jur de 8800 mcs, un debit la care ne așteptăm, nu avem probleme. Noi luăm măsuri tot timpul anului, prin curățirea și întreținerea digurilor, suntem pregătiți în orice moment.
Autorităţile vor rămâne în alertă în perioada următoare, iar echipele de la Administrația Națională Apele Române au pregătit mii de saci de nisip pentru a interveni, dacă va fi nevoie.