Studiu: Caracatițele vânează împreună cu anumiți pești și îi lovesc pe cei care nu cooperează

Caracatițele nu vânează întotdeauna singure. Un nou studiu arată că unii membri ai speciei Octopus cyanea se deplasează pe fundul mării în grupuri de vânătoare cu pești.

Cercetarea, publicată în revista Nature, sugerează chiar că inteligentele cefalopode organizează deciziile grupurilor de vânătoare, inclusiv despre ce ar trebui să atace.

Mai mult decât atât, cercetătorii au fost martorii speciilor de cefalopode – numite adesea caracatița albastră mare sau caracatiță de zi – lovind peștii care le însoțesc la vânătoare, aparent pentru a-i menține concentrați la sarcina pe care o au și pentru a contribui la efortul colectiv.

S-a considerat adesea despre caracatițe că evită alți membri ai speciei și călătoresc singure, folosind camuflajul. Dar studiul sugerează că unele caracatițe au o viață socială surprinzător de bogată – o descoperire care deschide o nouă fereastră către minunile vieții submarine. Este un indiciu că cel puțin o specie de caracatiță are caracteristici și markeri de inteligență pe care oamenii de știință le considerau cândva obișnuite numai la vertebrate.

„Cred că atenția acordată informațiilor sociale este mult mai adânc înrădăcinată în arborele evolutiv decât am putea crede”, a spus Eduardo Sampaio, cercetător postdoctoral la Institutul Max Planck de Comportament Animal și autorul principal al studiului.

„Suntem foarte asemănători cu aceste animale”, a adăugat el. „În ceea ce privește sensibilitatea, ele sunt la un nivel foarte apropiat de noi sau mai aproape decât credem”.

Pentru a înțelege detaliile vieții caracatițelor, cercetătorii s-au scufundat timp de aproximativ o lună la un recif de pe coasta Eilat, Israel, și au urmărit 13 caracatițe pentru un total de 120 de ore folosind mai multe camere. Echipa a urmărit caracatițele în timpul a 13 partide de vânătoare, timp în care au observat grupuri de doi până la 10 pești care lucrează cu fiecare caracatiță.

Aceste grupuri de vânătoare includeau, de obicei, mai multe specii de pești de recif. Caracatițele nu păreau să conducă grupurile, dar au lovit peștii pentru a impune ordinea socială.

„Cei care sunt mai loviți sunt principalii exploatatori ai grupului. Aceștia sunt prădătorii din ambuscadă, cei care nu se mișcă, nu caută prada”, a spus Sampaio.

Caracatițele au fost surprinse lovind peștii pentru a menține grupul în mișcare.

„Dacă grupul nu se mișcă și toată lumea este în preajma caracatiței, aceasta începe să lovească peștii, dar dacă grupul se mișcă de-a lungul habitatului,  caracatița este fericită. Nu lovește pe nimeni”, a spus Sampaio.

Distribuie știrea