Parlamentul European a anunţat nominalizările pentru Premiul Saharov 2024. Elon Musk, printre candidaţi

Trimisul special al Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: Grupurile politice din Parlamentul European şi-au prezentat joi candidaţii la Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, distincţie acordată pentru a onora personalităţi şi organizaţii excepţionale care apără drepturile omului şi libertăţile fundamentale.

Candidaţii au fost prezentaţi într-o şedinţă comună a Comisiei pentru afaceri externe (AFET), a Subcomisiei pentru drepturile omului (DROI) şi a Comisiei pentru dezvoltare (DEVE) ale Parlamentului European. Nominalizările pentru Premiul Saharov pot fi făcute de grupurile politice din PE sau de grupuri de cel puţin 40 de eurodeputaţi. Candidaţii din acest an sunt:

Maria Corina Machado, ca lideră a forţelor democratice din Venezuela, şi preşedintele ales Edmundo González Urrutia, reprezentând toţi venezuelenii din interiorul şi din afara ţării, care luptă pentru restaurarea libertăţii şi democraţiei (nominalizare făcută de grupul Partidului Popular European, PPE);
Mişcările ‘Women wage peace’ şi ‘Women of the sun’ şi cofondatoarele lor, Yael Admi şi Reem Hajajreh (nominalizare făcută de grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, S&D);
Elon Musk (nominalizare făcută de grupul Patrioţi pentru Europa);
Edmundo González Urrutia (nominalizare făcută de grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni, ECR);
Mişcările ‘Women Wage Peace’ şi ‘Women of the Sun’ (nominalizare făcută de grupul Renew Europe);
Gubad Ibadoghlu (nominalizare făcută de grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană);
Jurnalişti în Palestina (Hamza & Wael Al-Dahdouh, Plestia Alaqad, Shireen Abu Akleh şi Ain Media în onoarea lui Yasser Murtaja & Roshdi Sarraj), nominalizare făcută de grupul Stângii din Parlamentul European;
Elon Musk (nominalizare făcută de grupul Europa Naţiunilor Suverane).

În acest an, Conferinţa preşedinţilor, formată din preşedinta PE Roberta Metsola şi liderii grupurilor politice europarlamentare, va desemna câştigătorul pe 24 octombrie, iar ceremonia de înmânare a Premiului Saharov va avea loc pe 18 decembrie, în sesiune plenară la Strasbourg.

Premiul Saharov

Acordat pentru prima dată în 1988 lui Nelson Mandela și Anatoli Marcenko, Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este cea mai importantă recunoaștere acordată de Uniunea Europeană pentru activitatea desfășurată în domeniul drepturilor omului. Premiul este o recunoaștere acordată persoanelor, grupurilor sau organizațiilor cu realizări remarcabile în apărarea libertății de gândire.

Prin acest premiu și prin rețeaua asociată, UE le oferă sprijin laureaților, care sunt astfel valorizați și încurajați în eforturile pentru apărarea cauzelor lor.Premiul a fost acordat până acum unor disidenți, lideri politici, jurnaliști, avocați, militanți ai societății civile, scriitori, unor mame și soții, unor lideri ai minorităților, unui grup de luptă împotriva terorismului, unor militanți pentru pace, unui militant pentru combaterea torturii, unui caricaturist, unor prizonieri de conștiință aflați în detenție o perioadă îndelungată, unui producător de film, ONU ca instituție și chiar unui copil care a organizat o campanie pentru dreptul la educație. Acest premiu încurajează în special libertatea de exprimare, drepturile minorităților, respectarea dreptului internațional, dezvoltarea democrației și realizarea statului de drept. Mai mulți laureați, printre care Nelson Mandela, Malala Yousafzai, Denis Mukwege și Nadia Murad, au câștigat, ulterior, Premiul Nobel pentru Pace.

Parlamentul European acordă Premiul Saharov, în valoare de 50 000 EUR, în cadrul unei ședințe plenare oficiale, care are loc la Strasbourg spre sfârșitul fiecărui an. Fiecare grup politic din Parlament poate nominaliza candidați, la fel și deputații (fiecare candidat are nevoie de susținerea a cel puțin 40 de deputați). Nominalizările sunt prezentate în cadrul unei ședințe comune a Comisiei pentru afaceri externe, a Comisiei pentru dezvoltare și a Subcomisiei pentru drepturile omului, iar membrii acestora aleg prin vot trei finaliști. Câștigătorul – sau câștigătorii – Premiului Saharov este ales de Conferința președinților, un organ al Parlamentului European condus de președinte și alcătuit din liderii tuturor grupurilor politice reprezentate în Parlament, ceea ce înseamnă că alegerea câștigătorului este o alegere cu adevărat europeană.

Distribuie știrea