Decizia a autorităţilor legată de ursul care a atacat şi rănit grav două persoane din comuna braşoveană Crizbav. Acesta poate fi vânat, până la finalul anului după ce Agenţia de Protecţia Mediului Braşov a aprobat recoltarea unui exemplar în zona acestei localităţi. Pentru că a pus în pericol viaţa oamenilor, ursul agresiv a intrat acum în vizorul vânătorilor. Conform cotei de prevenţie, până în 31 decembrie, în judeţul Braşov mai pot fi recoltate alte 33 de exemplare de urs. Prioritate vor avea animalele care au atacat oameni sau au produs pagube în gospodării.
Autorităţile spun că ursul, care a atacat duminică un bărbat de 68 de ani şi o adolescentă de 14 ani însărcinată, poate fi uşor identificat, dar mai greu de localizat şi vânat. Specialiştii spun că e vorba de un exemplar viguros, în vârstă de 4 sau 5 ani. Vânătorii sunt deja pe urmele lui.
În Crizbav, iluminatul public este funcţional în toată comuna pentru a descuraja animalul să intre pe uliţe, iar autorităţile transmit constant mesaje oamenilor să fie prudenţi după lăsarea serii.
Agenţia pentru Protecţia Mediului Braşov a emis autorizații pentru recoltarea unui număr de 34 de exemplare din cele 45 repartizate, ca număr de prevenție, la nivelul județului Brașov. Au avut prioritate localităţile care se confruntă frecvent cu problema urşilor.
La finalul lunii iulie, Parlamentul României a aprobat recoltarea a 426 de urși, din așa-numita cotă de prevenție. Asta după ce o tânără de 19 ani a murit atacată de urs pe traseul Jepii Mici din munţii Bucegi. Conform prevederilor, judeţului Braşov îi revine o cotă de recoltare de 45 de ursi, adică maxim 3 ursi pentru fiecare fond de vânătoare. Conform monitorizărilor, în judeţul Braşov există un număr de peste 1400 de urşi.