În timp ce România se pregătește pentru noi relaxări, în Italia, Germania și Austria au fost introduse restricții dure ca să oprească extinderea variantei Omicron. Valul cinci va lovi țara noastră la finalul lunii ianuarie, cred medicii. Ei spun că relaxările de acum sunt binevenite pentru confortul social al oamenilor, dar ne așteaptă o noua luptă imediat după sărbători, când infectările ar putea exploda.
Deși valul patru e la final, medicii cred că relaxările ne prind într-un moment nepotrivit.
Dr. Octavian Jurma: „Relaxările nu sunt oportune, îmi pare rău că trebuie să spun asta, pentru că viteza cu care se mișcă valul Omicron înseamnă că noi trebuie să luăm măsurile înaintea valului. Niște relaxări care par oportune în contextul în care ieșim din valul patru pot fi inoportune în contextul debutului aproape simultan al valului cinci. Deci o să avem o tranziție pentru că acum ne vom instala probabil pe un platou, deci nu vor apuca nici medicii în spitale să se relaxeze și nici numărul de infectări la ATI să scadă.”
Raed Arafat, șeful DSU: „Este foarte probabil să avem o oarecare creștere după Anul Nou. Cât am respectat regulile, atât va fi poate impactul mai mic.”
Am putea evita o criză sanitară similară cu cea din toamnă când spitalele arătau ca un câmp de luptă, doar dacă oamenii vor respecta regulile, spun medicii. Chiar și la petreceri ori la mesele cu familia.
Ioana Stăncel, medic, expert în sănătate publică: „Din punct de vedere tehnic aceste relaxări cred că sunt prea devreme și nu sunt suficient de clar explicitate, spre exemplu, la aspectele privind accesul în spațiile comerciale nu se vorbește despre limitarea accesului la un număr de persoane în funcție de suprafață disponibilă a centrului comercial ceea ce probabil va face ca seara să fie o aglomerație foarte mare.”
Dr. Octavian Jurma: „Sfârșitul lunii ianuarie este cel mai probabil moment în care să vedem debutul, deci în a doua jumătate a lunii ianuarie, cel târziu începutul lunii februarie să vedem debutul valului Omicron în România tocmai din cauză că nu testăm foarte anticipativ.”
În acest timp, în multe state din vestul Europei au fost introduse restricții dure. Cele mai aspre măsuri au fost luate în Italia, Austria, în Germania, dar și în Regatul Unit al Marii Britanii. Spre exemplu, în Italia e obligatorie vaccinarea cu doza a treia pentru personalul administrativ din școli, spitale, poliție, dar și din unitățile militare. E nevoie de certificat verde pentru a intra în hoteluri, vestiarele sălilor de sport, dar și pentru a urca în trenurile regionale.
În Austria e carantină generală, restaurantele și hotelurile sunt închise, iar târgurile de Crăciun au fost anulate anul acesta.
În Germania, în magazinele non-alimentare pot intra doar persoanele vaccinate sau trecute prin boală.