Pandemia nu e FAKE NEWS. Tu știi adevărul | Dr. Beatrice Mahler: Fumatul nu protejează de infecția SARS-CoV-2. Dacă te îmbolnăvești de gripă nu înseamnă că nu o să mai faci COVID, sau dacă te îmbolnăvești de COVID nu mai faci gripă

De aproape 2 ani trăim cu un virus nemilos, pe care se chinuie să îl învingă împreună medici, oameni de ştiinţă şi tehnologia viitorului. Un efort umbrit însă de frică. Dar tu ştii adevărul şi a venit momentul să le spunem tuturor că pandemia NU este fake news!

17 Decembrie 2021, 22:41 |

Încă de la începutul pandemiei a circulat o informaţie: „fumătorii sunt mai protejaţi împotriva COVID”. Invitată la Telejurnal, Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală, a explicat că această informație a fost ulterior combătută de numeroase studii.

„Fumatul nu protejează de infecția SARS-CoV-2. Din contră, gestul în sine produce riscul de a contracta major boala, iar mai mult decât atât, fumătorii par să aibă un risc de evoluție sever a infecției SARS-CoV-2”, a explicat medicul.

Dacă am făcut vaccinul antigripal nu mai trebuie făcut și vaccinul anti-COVID?

„Este extrem de greșit acest algoritm de gândire, deoarece vorbim de două virusuri diferite, care produc boli diferite. E adevărat că ambele se transmit pe cale aeriană, dar pentru fiecare din ele trebuie să ne protejăm, iar tratamentul profilactic, adică vaccinul, este recomandat pentru ambele. Nu înseamnă că dacă te îmbolnăvești de gripă nu o să mai faci COVID sau dacă te îmbolnăvești de COVID nu o să mai faci gripă. Riscul există pentru fiecare din ele dacă nu te protejezi prin vaccinare”.

În contexul apariţiei noii tulpini Omicron, circulă şi informaţia, mai ales în mediul online, că oamenii ar trebui să se infecteze, pentru că boala nu va fi gravă.

„Extrem de greșit, pentru că nu avem încă informația suficient de sigură că trecerea prin boală va duce doar la o formă ușoară de afectare. Mai mult decât atât, persoanele care trec prin boală și se reinfectează au șansa să dezvolte a doua oară o formă mult mai severă de evoluție și, din păcate, ultimul studiu apărut indică faptul că protecția oferită de anticorpi la trecerea prin boală la mai mult de 6 luni nu este deloc eficientă și sigură pe termen lung”, a subliniat dr. Beatrice Mahler.

Source

Distribuie știrea