Cârnați pecinari, șnițele în aluat de scovergi, morândău. Ignatul, festival de tradiții românești

Astăzi este Ignatul, zi cu o mare semnificație în zonele unde încă se păstrează tradiția. Cunoscută ca ziua în care se taie porcii pentru masa de Crăciun, Ignatul este un amestec de obiceiuri precreştine și cutume moderne. Dacă tradițiile și reţetele gospodinelor diferă de la o zonă la alta, rezultatul e același: bucate gustoase gătite ca pe vremea bunicilor.

20 Decembrie 2021, 17:25 (actualizat 20 Decembrie 2021, 18:36) |

În gospodăria familiei Cernescu din comuna Cornereva, Caraș Severin, treaba a început din zorii zilei, așa cum cere tradiția de Ignat.

Trei porci au fost sacrificați, din care se vor face jumări, șuncă și cârnații pecinari, o specialitate a zonei.

În bucătărie, gospodinele pregătesc sarmale cu carne proaspătă, șnițele în aluat de scovergi și morândău, o mâncare tradițională la tăiatul porcului.

În comuna nemțeană Girov, gospodarii au renunțat la paiele tradiționale și pregătesc șoriciul cu un arzător pe gaz, metodă mai rapidă decât cea a bunicilor.

În Moldova, tradiția spune că, de Ignat, femeile pregătesc „scutecele Domnului”: foi foarte fine, uscate, unse cu miere şi presărate cu nucă măcinată sau cânepă, care se mănâncă în Ajunul Crăciunului.

Source

Distribuie știrea