Boala COVID-19, dar şi greutăţile pandemiei pot ameninţa inima. Medicii încearcă să afle, în cadrul unui amplu studiu, cât a crescut riscul cardiovascular la români. Fac investigaţii complexe, gratuite, într-o caravană ce străbate ţara. Acum sunt în Capitală, la centrul de vaccinare din Piaţa Constituţiei.
Cei care trec pe la centrul de vaccinare din mașină din Piaţa Constituţiei sunt întâmpinaţi şi de un robot care-i întreabă când şi-au măsurat ultima oară tensiunea, care ar fi bine să nu treacă de 130 cu 80.
Mirel a venit la cabinetul medical mobil să beneficieze de investigaţiile privind riscul cardiovascular.
Medicii fac măsurători ale tensiunii arteriale inclusiv la picioare, ecografii la inimă, Doppler la carotidă, EKG, la care se adaugă alte analize şi investigaţii deosebite, în două şedinţe, toate gratuite.
Din 2005, Fundaţia „Viaţa fără hipertensiune” realizează periodic un studiu naţional privind riscul cardiovascular. Acum, eşantionul va avea aproape două mii de subiecţi, cu vârste între 18 şi 80 de ani.
Pe un tânăr student venit la caravană l-au depistat cu o hipertensiune de care nici nu ştia. Plus că avea din familie colesterolul mare.
Diana Brâncuș, jurnalist senior TVR: „Aproape jumătate dintre persoanele care au participat la studiul amplu din 2016 sufereau de hipertensiune arterială. 20% dintre acestea au aflat cu ocazia studiului că au această afecţiune, care, netratată, poate duce la accident vascular cerebral, infarct miocardic şi chiar la deces”.
Medicii se aşteaptă să descopere şi mai multe cazuri cu probleme.
În pandemie, mulţi nu s-au mai dus la doctor, nu au mai făcut mişcare şi au luat în greutate.
Medicii depistează chiar şi la adolescenţi şi copii hipertensiune şi diabet zaharat.
Medicii spun că e obligatoriu ca statul să introducă programe de prevenţie, pentru ca bolile cardiovasculare să nu mai cauzeze două treimi din decese.
CUVINTE CHEIE
Articole pe aceeaşi temă