În lupta cu importurile tot mai mari de alimente, România are o armă redutabilă, prea puţin folosită până acum: produsele preparate după reţete autohtone consacrate. Acestea aduc la mesele cumpărătorilor arome şi gusturi de odinioară şi conţin mai puţini aditivi. Pentru promovarea lor, dar şi pentru activităţi, producătorii locali vor putea primi bani europeni.
Adrian Bărbăcioru are o experiență de peste 17 ani în producția și comercializarea preparatelor din carne. A început cu mici, iar treptat și-a diversificat gama de produse. Spune că a preferat să respecte rețetele vechi pentru a obține gusturile de odinioară.
Anul acesta a obținut de la Ministerul Agriculturii documente care atestă că respectă rețete consacrate românești mai vechi de anul 1975, cu mai puțini aditivi.
În România sunt oficial peste 60 de producători care prepară alimente după rețete autohtone consacrate.
De anul acesta, vor putea primi bani europeni pentru marketing și unele activități de producție.
Inițiativa de relansare a producției locale vine în contextul în care importurile de alimente au crescut de la începutul crizei sanitare.
Din 2014 până acum, Ministerul Agriculturii a eliberat atestate pentru 164 de produse care respectă rețete consacrate. Cele mai multe sunt preparate din carne și lactate. Au însă prețuri mai mari decât fabricate industrial.