O lansare perfectă de pe îndepărtata coastă de nord a Americii Latine. Din baza de la Kouru, din Guyana Franceză, a plecat uriaşa rachetă Ariane cu preţioasa sa încărcătură la bord, telescopul James Webb. Un dispozitiv absolut revoluţionar, care a costat nu mai puţin de 9 miliarde de dolari.
TOM GREENE, astrofizician NASA: „Prin spectrul infraroşu, va putea vedea molecule din jurul stelelor care abia se formează. Deci vom vedea ce elemente primordiale pentru viaţă apar în primele sisteme solare.”
Practic, telescopul va privi… către trecut: va analiza undele infraroşii care au fost emise de fapt acum 14 miliarde de ani. Atât i-a luat acelei lumini ca să ajungă la noi. Iar tehnologia de a o capta este de ultimă generaţie.
Întregul program valorează o treime din tot bugetul NASA pentru astronomie.
Telescopul James Webb, numit astfel după un fost şef al NASA, este de o sută de ori mai sensibil decât vestitul Hubble. Şi, spre deosebire de acesta, nu se va afla pe o orbită geostaţionară, ci într-unul dintre faimoasele puncte Langrange – o zonă din sistemul nostru solar unde forţele gravitaţionale ale Soarelui, Lunii şi Pământului îi permit să aibă o poziţie relativ fixă, cu doar un minim de folosire a motoarelor de poziţionare.