Comisia Europeană a cerut, marţi, în faţa justiţiei belgiene, ca laboratorul britanico-suedez AstraZeneca să livreze blocului comunitar cele 90 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 pe care nu le-a livrat în primul trimestru, sub sancţiunea unor penalităţi financiare, a anunţat executivul comunitar, potrivit AFP.
Este prima dată când Comisia Europeană îşi precizează cererile în procedura judiciară pe care a declanşat-o împotriva companiei AstraZeneca, pe care o acuză că nu şi-a respectat obligaţiile contractuale.
Contractul a fost încheiat în baza dreptului belgian, aşadar audierea în acest proces se va desfăşura la un tribunal din Bruxelles şi este programată pentru 26 mai.
AstraZeneca a livrat statelor UE în primul trimestru al anului numai 30 de milioane din cele 120 de milioane de doze de vaccin prevăzute în contract, iar pentru trimestrul al doilea a anunţat că va putea livra numai 70 de milioane din cele 180 de milioane de doze promise iniţial.
”În procedura declanşată noi cerem livrarea celor 90 de milioane de doze care ar fi trebuit livrate în primul trimestru”, iar livrarea acestora să se încheie până la sfârşitul lunii iunie, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei.
”Cerem ca tribunalul să ceară societăţii efectuarea livrărilor, iar în cazul în care ea nu-şi respectă această obligaţie să putem cere plata unor penalităţi financiare”, a adăugat el.
O a doua procedură judiciară, mai lungă, a fost declanşată pe fond, pentru ca justiţia să determine ”dacă a existat sau nu o încălcare a contractului de preachiziţie de vaccinuri”, a mai precizat reprezentantul Comisiei Europene.
Conform acesteia din urmă, AstraZeneca dispune de suficiente capacităţi de producţie în Marea Britanie şi în UE pentru a-şi putea onora obligaţiile contractuale. Comisia Europeană ceruse anterior companiei AstraZeneca să redirecţioneze către UE doze de vaccin produse la cele două fabrici ale sale din Marea Britanie, dar AstraZeneca a răspuns că producţia acestora este alocată britanicilor, întrucât că aşa prevede contractul semnat cu guvernul de la Londra cu trei luni înaintea celui semnat cu Comisia Europeană.
Între timp însă, folosirea vaccinului AstraZeneca a fost restrânsă în majoritatea statelor UE nu din cauza dozelor insuficiente, ci ca urmare a semnalării unor cazuri de tromboze la persoanele vaccinate cu acest ser, care deşi au fost foarte rare au condus la o neîncredere a populaţiei în vaccinul produs de laboratorul britanico-suedez.
Sursa: Agerpres