Miniştri de externe din statele NATO, care au participat vineri la o reuniune extraordinară la Bruxelles consacrată invaziei ruse în Ucraina, au luat în calcul ideea unei „zone interzise de zbor” deasupra Ucrainei, dar au convenit ca avioanele NATO să nu opereze peste spațiul aerian ucrainean, după cum a precizat secretarul general, Jens Stoltenberg.
ACTUALIZARE 15.00: Stabilirea unei zone de excludere a zborului deasupra Ucrainei ar putea duce la răspândirea războiului în mai multe țări europene, a spus secretarul general al NATO într-o conferinţă de presă. „Înțelegem disperarea, dar credem și că dacă am face asta (n.r stabilirea unei zone de excludere a zborului) am ajunge la un război cu drepturi depline în Europa, care să implice mult mai multe țări„, a spus Stoltenberg.
Aliații au convenit să nu opereze avioane NATO în spațiul aerian ucrainean sau trupe NATO pe teritoriul Ucrainei, a mai spus el. „În același timp, în calitate de aliați ai NATO, avem responsabilitatea de a preveni escaladarea acestui război dincolo de Ucraina, deoarece ar fi și mai periculos, mai devastator și ar provoca și mai multă suferință umană„, a continuta secretarul general al NATO.
Întrebat despre atacul asupra centralei nucleare Zaporizhzhia, el a spus: „Acțiunile nesăbuite din jurul centralei nucleare de aseară subliniază doar pericolele acestui război. Războiul este periculos și a avea operațiuni militare lupte conflictuale în jurul centralei nucleare se adaugă la pericol”.
Secretarul general al NATO a avertizat că zilele viitoare vor fi „probabil mai rele”, forțele ruse fiind așteptate să aducă armament mai greu și să-și continue atacurile în toată Ucraina. Stoltenberg a descris invadarea Ucrainei de către Rusia drept „cea mai gravă agresiune militară din Europa de decenii”.
„Cu orașe sub asediu, școli, spitale și clădiri rezidențiale bombardate. Acțiuni nesăbuite în jurul unei centrale nucleare aseară și mulți civili uciși sau răniți. Zilele care vor urma vor fi probabil mai rele, cu mai multe morți, mai multe suferințe și mai multe distrugeri„, a subliniat Stoltenberg.
Alte declaraţii ale lui Jens Stoltenberg:
- Trebuie să prevenim ca acest război să se extindă dincolo de Ucraina.
- Nu vom muta trupe în Ucraina. Impunem sancţiuni dure, dar nu implicăm trupe NATO direct în Ucraina pentru că nu e de dorit o extindere în alte ţări europene a acestui conflict
- Relaţia dintre NATO şi Rusia s-a schimbat fundamental
- Există o lecţie pe care o vom învăţa în acest moment
- Nicio ţară şi niciun continent nu se poate apăra singură
- Este posbil ca situaţia să se înrăutăţească în zilele care vor urma.
- Rusia va plăti un preţ foarte ridicat. Acesta este războiul lui Putin. Îi cerem să oprească imediat acest război
________________________________________________________________
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reiterat vineri că Alianța Nord Atlantică nu este implicată în război și este o alianță defensivă. Șeful diplomației americane Anthony Blinken a arătat și el că alianța nu caută conflict, dar în situația în care conflictul ”vine spre noi, vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: Condamnăm atacurile asupra civililor, am văzut noaptea trecută și un atac asupra unei centrale nucleare, ceea ce demonstrează ca acesta este un război teribil și cât de important este ca Rusia să își retragă trupele și să înceapă să depună eforturi diplomatice cu bună credință. Aliații NATO au implementat sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei, furnizăm sprijin Ucrainei, concomitent, NATO nu este parte din conflict, este o alianță defensivă, nu căutăm război și conflict cu Rusia și în același timp trebuie să ne asigurăm că nu există neînțelegeri cu privire la angajamentul nostru de a proteja și a acorda protecție a tuturor aliaților noștri, mai ales aliaților de pe frontul estic. Este o prezență defensivă a membrilor noștri acolo. Avem un angajament extrem de puternic al Statelor Unite (…) Pe partea de est,- pe mare, terestru și aerian – suntem puternici.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken: Noi avem o alianță defensivă, nu căutam conflict, dar în situația în care conflictul vine la noi suntem pregătiți si vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO.
Vineri, la Bruxelles, are loc reuniunea extraordinară a miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE).
Bogdan Aurescu, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe