Paradox economic: Suntem tot mai dependenți de importurile de alimente, în timp ce fermierii își aruncă produsele pe care nu au unde să le vândă

12 Iulie 2021, 17:58 (actualizat 12 Iulie 2021, 23:15) |

În prima jumătate a anului, România a importat alimente și animale vii în valoare de peste 3,3 miliarde de euro. Importurile de mâncare au crescut cu peste 10% față de perioada similară a anului trecut, arată cele mai recente statistici oficiale.

De exemplu, 70% din carnea de porc pe care o consumăm e adusă din import. Iar fermele românești au pierdut, în ultimii ani, peste 500.000 de animale, din cauza pestei porcine africane. Importul ne şi costă mai mult.

FLORIN CONSTANTIN, analist al pieţei agricole: “De exemplu, în cazul cărnii de porc, diferenţa înregistrată în medie este undeva între 10 şi 20% faţă de un produs similar produs în România. Produsele sunt mai scumpe pentru că materiile prime agricole cunosc o inflaţie incredibil de mare datorită efectelor crizei post covid, dar şi datorită logisticii care trebuie asigurată pentru a fi aduse din zonele de producţie, până la noi în ţară”.

De la începutul anului, importurile totale au depășit exporturile cu 8,8 miliarde de euro. Deficitul comercial a crescut astfel cu 1,47 miliarde de euro față de perioada similară din 2020. În timp ce importurile de alimente cresc, în țară, unii fermieri ajung să își arunce produsele: pus şi simplu nu găsesc cumpăratori.

Reprezentații industriei alimentare spun că soluția este să organizăm mai bine producția internă în funcție de consum.

SORIN MINEA, preşedinte Federaţia Romalimenta: “Dacă nu ştii care e piaţa şi nu eşti cu marfa pe piaţă atunci când e nevoie de ea, de obicei nu o vinzi. Dacă mâine am nevoie de bame, voi produce bame, nu voi produce piersici. Nu ştim care e capacitatea noastră, nu mai avem sere. Iarna şi primăvara serele sunt foarte puţine, solariile sunt foarte puţine”.

Creșterea importurilor înseamnă și un necesar în plus de valută pentru achiziții. Economiștii avertizează că astfel apare o presiune asupra cursului de schimb, care poate duce la devalorizarea leului.

Discuție cu Dragoș Frumosu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară.

Source

Distribuie știrea