Opoziția ungară s-a unit pentru a-l înfrânge pe Viktor Orban în alegeri

Viktor Orban și formațiunea lui Fidesz speră să câștige astăzi un al patrulea mandat. Guvernul de la Budapesta, care controlează mass media din statul vecin, a cheltuit în această campanie de 8 ori mai mult decât toate formațiunile din opoziția care s-a unit în jurul conservatorului Marki Zai. În ciuda tuturor criticilor, Viktor Orban a reușit să mobilizeze electoratul și, cel puțin așa cum arată sondajele, se îndreaptă spre încă 4 ani la putere.

03 Aprilie 2022, 14:00 (actualizat 03 Aprilie 2022, 18:23) |

Din secțiile de votare nu au lipsit astăzi costumele tradiționale. Patru femei dintr-un orășel situat nu departe de nordul capitalei Budapesta și-au făcut apariția în costumele viu colorate. Războiul din Ucraina nu a făcut doar ca mesajele partidelor intrate în cursa electorală să se schimbe, ci a influențat și interesul electoratului pentru acest vot.

Ungaria are graniță cu Ucraina și a primit până acum peste jumătate de milion de refugiați. Orban insistă că, ajutând oamenii, dar refuzând să furnizeze arme Ucrainei, numai el poate ține Ungaria în afara războiului.

Parlamentul de la Budapesta are 199 de mandate. Până acum, FIDESZ și creștin democrații au deținut două treimi din această majoritate.

Viktor Orban: „Am muncit luni în şir pentru victorie aşa că mă aştept la o vitorie mare. De asta are nevoie ţara. Şi la referendum, de asemenea. Cred că referendumul (n.r. privind comunitatea LGBT) este peste interesele de partid, este o chestiune naţională pentru că este vorba despre copii şi cum să protejăm familia.”

Mark Peter Zay, liderul opoziției: „Este o zi frumoasă, nu mai ninge, să sperăm că va ieşi şi soarele. Dar, cel puţin în inimile noastre, există speranţa că această zi va schimba cursul istoriei Ungariei.”

Potrivit corespondentului  TVR la Budapesta, Ramona Avramescu, până la ora locală 15.oo au mers la vot peste 52 la sută dintre alegători. Este un procent similar cu cel de acum patru ani, când s-a înregistrat o prezență record la vot, de 80 la sută dintre cetățenii cu drept de vot.

Circa 8,2 milioane de alegători vor decide dacă premierul în exerciţiu Viktor Orban, aflat la putere de 12 ani, mai primeşte sau nu încă un mandat.

În plus, alegătorii sunt chemaţi să participe la un referendum pe tema unei legi polemice, considerată homofobă atât în interiorul, cât şi în afara ţării.

Ultimele sondaje indicau un ușor avans pentru partidul ultranaţionalistului Orban, Fidesz, în fața coaliţiei „Uniţi pentru Ungaria”, din care fac parte şase partide de opoziţie, de la stânga la dreapta radicală.

Această egalitate nu ia în calcul votul ungurilor care trăiesc în afara graniţelor ţării.

Potrivit sondajelor, niciun alt partid nu va reuşi să depăşească pragul de 5% pentru a intra în parlament.

Numărul cetăţenilor cu drept de vot este ceva mai mare de 8,2 milioane, din care 7,7 milioane votează în Ungaria, iar 450.000 o vor face în străinătate.

Ungurii votează și într-un referendum privind comunitatea LGBT. Plebiscitul se referă la o lege care a fost concepută iniţial pentru a lupta împotriva abuzurilor faţă de minori şi la care Fidesz a adăugat în ultimul moment clauze fără legătură cu pedofilia şi prin care se interzice să se vorbească despre homosexualitate sau schimbările de gen cu minorii, notează EFE.

Adoptarea legii a făcut Uniunea Europeană să deschidă o procedură de infringement împotriva Ungariei, deoarece consideră acest act legislativ homofob, discriminatoriu şi contrar valorilor comunitare. În ceea ce-l priveşte, guvernul ungar susţine că vrea doar să-i protejeze pe minori.

Pentru ca referendumul să fie validat, este nevoie de o participare minimă de 50%, însă o eventuală invalidare a sa nu înseamnă automat că legea – deja în vigoare – va înceta să se mai aplice.

Source

Distribuie știrea