Bogdan Licu, actualul prim-adjunct al procurorului general, judecătorul Cristi Danileț și profesorul universitar Ioan Sabău-Pop sunt astăzi audiați de către deputații juriști, pentru postul de judecător al Curții Constituționale a României, post care va fi eliberat de actualul președinte al CCR Valer Dorneanu, căruia îi expiră mandatul pe 10 iunie.
ACTUALIZARE Judecătorul Cristi Danileţ a declarat miercuri că, în ultimii ani, Curtea Constituţională a României a devenit „un actor politic” şi s-a „îndepărtat de la scopul iniţial al Constituţiei”. El a mai spus că, în cazul în care CCR declară că o lege este conformă cu Constituţia, atunci când aceasta reglementează într-un domeniu ce ţine de Uniunea Europeană, judecătorul trebuie să facă abstracţie de acea decizie a Curţii.
––––––––––––––––––––––––––––––––––-
Cine sunt candidații
Bogdan Licu a fost propus de PSD pentru această funcție. Licu este prim-adjunctul procurorului general Gabriela Scutea.
El a obținut în instanță dreptul de a renunța la titlul de doctor, obținut cu o teză coordonată de Gabriel Oprea, despre care jurnalista Emilia Șercan a scris că este plagiată. Jumătate din lucrarea de doctorat a lui Licu, de 445 de pagini, ar fi fost plagiată. Circa 20 de pagini din lucrare ar fi fost copiate dintr-o lucrare a judecătorului Cristi Danileț.
Bogdan Licu a studiat dreptul la Universitatea Spiru Haret din București (1991 – 1995), dar pentru că instituția nu era acreditată și nu avea dreptul de a organiza examene de licență, diploma i-a fost eliberată de o altă universitate, „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, potrivit CV-ului publicat pe site-ul Ministerului Public. Ulterior, a urmat un cursuri la Colegiul Naţional de Apărare și la Colegiul Superior de Siguranţă Naţională.
Judecătorul Cristi Danileț a fost propus de USR pentru funcția de judecător la CCR, în locul lui Valer Dorneanu. Danileț a fost exclus din magistratură de către Secția pentru judecători a CSM pentru două clipuri publicate pe TikTok, în care arată cum face karate și cum tunde un gard viu. Magistratul a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. Cristi Danileț este cunoscut în spațiul public ca unul dintre magistrații reformiști, care au protestat în stradă față de modificarea legilor justiției de către PSD, și pentru manualul său de educație juridică pentru elevi.
Candidatul propus de AUR la CCR este Ioan Sabău-Pop. Acesta este descris pe site-urile naționaliste drept „patriot militant implicat activ în procese ce au avut ca obiect în special retrocedările din Transilvania”. Sabău-Pop predă la Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureș. Acesta a susținut, într-un interviu publicat și pe blogul lui Adrian Năstase, că „este o tendinţă dirijată ca românii să fie scoşi din toate centrele mari ale Transilvaniei”.
În 11 aprilie, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a declanşat procedurile pentru numirea unui judecător la Curtea Constituţională în locul lui Valer Dorneanu, conform Agerpres.
Termenul de depunere a candidaturilor pentru această funcţie este 26 aprilie, iar Comisia juridică va depune raportul până pe 29 aprilie.
Mandatul de judecător la CCR al lui Valer Dorneanu urmează să expire în 10 iunie.
Încă doi judecători de la CCR vor fi înlocuiți
Tot în iunie expiră şi mandatele judecătorilor Mona Pivniceru şi Daniel Morar. Nominalizarea pe locul Monei Pivniceru va fi făcută de către Senat, în timp ce pentru locul lui Daniel Morar urmează să facă o propunere preşedintele României.
Pe locul Monei Pivniceru, PNL o propune de senatoarea Iulia Scântei, iar USR – pe avocatul Péter Eckstein-Kovács.
Potrivit Legii, numirea noului judecător la CCR trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor.
Cum sunt numiți judecătorii CCR și cum e ales președintele
Curtea Constituţională este compusă din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre aceştia, 3 sunt numiţi de Camera Deputaţilor, 3 de Senat şi 3 de preşedintele României. Curtea se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani.
Preşedintele Curţii Constituţionale este ales prin vot secret pentru o perioadă de 3 ani, în termen de 5 zile de la înnoirea Curţii. Mandatul preşedintelui poate fi reînnoit.
CUVINTE CHEIE
Articole pe aceeaşi temă