Analiză CNN: Dilema actuală a lui Putin a fost cea mai mare temere a lui JFK. Cât de departe ar merge liderul rus?

11 Mai 2022, 07:59 (actualizat 11 Mai 2022, 09:34) Știrile TVR |

Vladimir Putin / FOTO: shutterstock

Confruntarea dintre președintele rus Vladimir Putin și Ucraina nu atinge încă nivelul care a dus Uniunea Sovietică și Occidentul aproape de Armaghedon în octombrie 1962. Dar azi, Putin este împins într-un colț de dezastrul strategic al războiului său, de rezistența eroică a Ucrainei și de ajutorul de miliarde de dolari primit de Ucraina în arme și muniții.

Președintele Joe Biden, care  a declarat mereu că scopul său este, pe de o parte să ajute Ucraina să se apere, pe de altă parte să evite o confruntare directă cu Putin care ar putea duce la un război nuclear, pare să fi chibzuit la avertismentul lui  JFK.

La o strângere de fonduri care a avut loc luni seara în Potomac, Maryland, Biden a afirmat că este îngrijorat că Putin nu a conceput încă o ieșire din război, în ciuda naturii „calculate” a fostului ofițer KGB.

Între timp, înalți oficiali de securitate națională, admit că nu știu încă ce fel de succes al Rusiei în estul și sudul Ucrainei i-ar permite lui Putin să declare victoria și să detensioneze războiul, potrivit jurnalistei Kaitlan Collins de la CNN.

Scopul declarat al Washingtonului în sprijinirea Ucrainei este ca Putin să piardă războiul. Biden a cerut Congresului 33 de miliarde de dolari pentru a trimite ajutoare militare și de altă natură Ucrainei, iar Camera a votat marți pentru adoptarea unui proiect de lege de aproximativ 40 de miliarde de dolari. Washingtonul trimite pe câmpul de luptă  rachete antitanc și antiaeriene, radare, drone, cartușe de artilerie și obuziere.

Această abordare occidentală agresivă, progresul lent al războiului de uzură al lui Putin și lipsa oricărui efort diplomatic de a pune capăt războiului înseamnă îl împing  și mai mult pe liderul rus  într-un colț periculos.

Singura opțiune de ieșire a lui  pare acum capitularea și admiterea tacită a faptului că efortul occidental, combinat cu curajul ucrainean l-au învins –  poziție imposibil de adoptat din punct de vedere politic.

Cât de departe ar merge Putin?

Nu există un consens real asupra a ce poate să facă Putin dacă este disperat. El nu crede, asemeni Washingtonului, că pierde războiul, dar, pe de altă parte, nu există niciun indiciu că este suicidal și ar risca o confruntare nucleară la scară largă.

Mai mulți oficiali americani și-au exprimat temerea că Putin ar putea folosi arme nucleare tactice  cu randament scăzut pe câmpul de luptă, ca o alternativă la o înfrângere umilitoare în Ucraina. În acest context, au venit ca o ușurare declarațiile de marți ale directorului serviciilor de informații americane, Avril Haines, care a afirmat în fața unei comisii a Congresului că nu există „un potențial iminent ca Putin să folosească arme nucleare”. Iar directorul Agenției de Informații pentru Apărare, generalul Scott Berrier, a completat că evaluarea include și dispozitive tactice sau de luptă.

Dar Putin s-a dovedit a fi un lider nemilos, cu puține rețineri în a provoca victime în  masă. A distrus orașe în Cecenia și și-a dezlănțuit forțele asupra civililor din Siria. Războiul său din Ucraina a inclus bombardamente necruțătoare și atacuri asupra zonelor rezidențiale, școli și adăposturi și se pare chiar crime de război comise de trupele sale. Mii de soldați au murit. Și Putin a folosit deja crime de distrugere în masă – de exemplu, de exemplu, otrăvirea cu elemente radioactive a dezertorilor ruși,  fără nicio reținere față de civili, potrivit guvernului britanic.

Tendința Rusiei de a amenința cu folosirea armelor nucleare – lucru pe care Uniunea Sovietică l-a făcut rar în timpul Războiului Rece – cu scopul de a teroriza publicul occidental arată tipul de avantaj pe care cel mai de temut arsenal din lume îl poate aduce statelor care vor să prevină posibilitatea intervenției occidentale.

Deocamdată, deși războiul este un dezastru economic, militar și strategic pentru Rusia, liderul de la Kremlin acționează după o logică proprie și nu dă semne că vrea să pună capăt războiului.  Dacă nu poate controla toată Ucraina sau răsturna guvernul acesteia, îi poate fi suficient să producă distrugeri umane și materiale uriașe  care să împiedice Ucraina să funcționeze ca o economie normală și să-i pedepsească astfel aspirațiile de a se alătura Occidentului. Iar acest lucru ar putea acționa ca un factor de descurajare pentru alte state ex-sovietice.

Este poate unul dintre motivele pentru care Haines a sugerat marți că liderul rus „se pregătește pentru un conflict prelungit în Ucraina, în timpul căruia  intenționează să atingă obiective dincolo de Donbas”. Șefa serviciilor de informații  a avertizat că discrepanța  dintre capacitățile militare ale lui Putin și ambițiile sale înseamnă că el ar putea fi forțat să se întoarcă în acel colț periculos  și să atace.

„Tendința actuală crește probabilitatea ca președintele Putin să apeleze la mijloace mai drastice, inclusiv impunerea legii marțiale, reorientarea producției industriale sau acțiuni militare cu potențial de escaladare  pentru a avea  resursele necesare ca să-și atingă obiectivele, pe măsură ce conflictul se prelungește sau dacă el percepe că Rusia pierde în Ucraina”, a spus Haines.

Liderul rus a refuzat toate pârghiile diplomatice și avertismentele de a detensiona conflictul înainte de invazie. Acum, miza pentru prestigiul său personal, poziția politică și reputația Rusiei – precum și judecata istoriei – sunt mai puternice. De fapt, au existat semne ale unei posibile escaladări marți, când Belarus a mutat trupe speciale la granițele Ucrainei, invocând ceea ce a pretins că este o agresiune occidentală.

Source

Distribuie știrea