Cercetătorii au descoperit un leac pentru a încetini declinul memoriei. Lichidul cefalorahidian din creierul tânăr poate îmbunătăți funcția neuronală

12 Mai 2022, 10:30 (actualizat 12 Mai 2022, 11:39) Știrile TVR |

Memorie

Oamenii de știință au încercat de zeci de ani să dezlege misterul memoriei care se diminuează odată cu vârsta. Acum au descoperit un posibil remediu — lichidul cefalorahidian (LCR) din creierul mai tânăr.

O infuzie directă pe creier de LCR tânăr îmbunătățește probabil conductivitatea neuronilor la șoarecii în vârstă, ceea ce îmbunătățește procesul creării și menținerii amintirilor. Echipa sugerează, de asemenea, că îmbunătățirile se datorează în mare parte unei proteine ​​​​specifice din fluid.

„Acest lucru este super incitant din perspectiva științei, dar și a aplicațiilor terapeutice”, spune Maria Lehtinen, neurobiolog la Spitalul de Copii Boston din Massachusetts.

LCR este pentru sistemul nervos central precum plasma: o supă de ioni și nutrienți esențiali care amortizează creierul și măduva spinării și este esențială pentru dezvoltarea normală a creierului. Medicii îl folosesc frecvent ca un indicator al sănătății creierului și un biomarker al bolilor neurologice. Dar, pe măsură ce mamiferele îmbătrânesc, LCR își pierde din putere. Aceste modificări ar putea afecta celulele legate de memorie, spune co-autorul Tal Iram, un specialist în neuroștiință de la Universitatea Stanford din California. „Am putea face ceva în privința asta prin reexpunerea acestor celule la LCR mai tânăr?”, este întrebarea pe care și-a pus-o cercetătoarea.

TESTAREA MEMORIEI

Primul pas pentru Iram și echipa ei a fost să ofere șoarecilor în vârstă o experiență de care își vor aminti. Echipa a dat șoarecilor în vârstă de 20 de luni trei șocuri electrice mici pe picior, în tandem cu mai multe fulgere de lumină și sunet, pentru a crea o asociere între lumini și șoc. Apoi, cercetătorii au infuzat creierul unui grup de 8 șoareci cu LCR de la șoareci în vârstă de 10 săptămâni, în timp ce unui grup de control de 10 șoareci li s-a administrat LCR artificial.

Descoperirile sugerează că LCR tânăr poate restabili unele scăderi ale abilităților creierului. „Implicația mai largă este faptul că creierul este încă maleabil și există modalități de a-și îmbunătăți funcția memoriei”, spune co-autorul Tony Wyss-Coray, un specialist în neuroștiință la Stanford. „Nu este totul pierdut.”

Lucrarea asupra LCR este inspirată de lucrările anterioare ale lui Wyss-Coray, care arată că plasma de la șoareci tineri ar putea restabili funcția memoriei la rozătoarele mai în vârstă.

A durat mai mult de un an pentru ca Iram să perfecționeze procesul de colectare a LCR și de a-l infuza într-un alt creier. Colectarea este extrem de provocatoare, spune ea, și trebuie făcută cu precizie. Orice contaminare cu sânge va distruge lichidul. Presiunea din creier este un echilibru delicat, așa că perfuzia trebuie să fie lentă și într-o locație specifică din creier: ventriculul cerebral. Procedura delicată ar putea pune provocări pentru utilizare la oameni, spune Julie Andersen, care studiază boala Alzheimer și Parkinson la Institutul Buck pentru Cercetare asupra Îmbătrânirii din Novato, California.

Deși extragerea LCR din organism este o provocare, Lehtinen observă că nu există lipsă de lichid în populația de pacienți. „Putem începe cu adevărat să ne imaginăm moduri diferite de a dezvolta noi tratamente și terapii.”

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea