Noul Bauhaus european / FOTO: https://euraxess.ec.europa.eu/
Este mai important ca oricând să se accelereze tranziția prevăzută de Pactul verde, astfel încât Europa să devină primul continent digitalizat, sustenabil și neutru din punct de vedere climatic.
În urmă cu o sută de ani, mișcarea artistică Bauhaus a fost fondată în Weimar, Germania, ca răspuns la cataclismul Primului Război Mondial; acest curent a adus schimbări majore în multe sectoare diferite, de la design la arhitectură și la educație și a pus bazele arhitecturii moderniste. Schimbarea de paradigmă adusă de Bauhaus a vizat căutarea armoniei și echilibrului între design și formă, conform idealului „forma urmează funcția”, iar prin intermediul noului Bauhaus european dorim ca „forma să urmeze planeta”, asigurându-ne că deschidem calea către un nou model de inovare în care arta, știința, tehnologia și ecologia merg mână în mână.
Acesta este motivul pentru care președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a lansat noul Bauhaus european, numindu-l „parte a viziunii noastre mai mari”, un spațiu de co-creare în care arhitecți, artiști, studenți, ingineri, designeri lucrează împreună pentru a „combina stilul cu sustenabilitatea”, afirmând că tranziția climatică are nevoie de „o estetică distinctivă proprie”.
Noul Bauhaus european va aduce inovări pe piață, noi produse și servicii, noi modele de afaceri și noi competențe. Noile soluții digitale ne-au adus avantaje, în special în timpul pandemiei de COVID-19, dar nu au transformat încă mediul fizic în care trăim, muncim și ne deplasăm. Acum avem nevoie de un nou val de inovare. Inovarea ar trebui să fie sinonimă cu o schimbare concretă a modelelor economice existente și să fie axată pe biodiversitate, sustenabilitate și abordări regenerative bazate pe interconexiunea dintre ființele vii și valorile socio-ecologice ale acestora.
După un an de coproiectare intensă, comunitatea noului Bauhaus european se dezvoltă în întreaga Europă și dincolo de granițele acesteia, iar programul se conturează cu ajutorul unui set de instrumente de politică, beneficiind de aproximativ 85 de milioane EUR din programele UE. De asemenea, statele membre sunt invitate să introducă noul Bauhaus european în programele lor din cadrul politicii de coeziune și să mobilizeze investiții în planurile lor de redresare și reziliență.
Criza climatică evidențiază necesitatea unei decarbonizări mai profunde în toate sectoarele și impune transformarea modelelor de afaceri învechite în modele mai sustenabile. Anul trecut am acordat primele premii ale noului Bauhaus european unora dintre cele mai inovatoare proiecte. Unul dintre proiectele câștigătoare include, de exemplu, o platformă digitală bazată pe tehnologia blockchain, care recompensează utilizatorii atunci când optează pentru mobilitate cu emisii zero, în loc să-și folosească propria mașină privată și cuantifică emisiile de CO2 care nu au fost generate, transformându-le în jetoane sau credite verzi destinate schimbului de bunuri și servicii. Platforme ca acestea arată, de asemenea, că este posibil să se creeze valoare publică din utilizarea responsabilă a datelor, existând intenția de a lansa un spațiu al datelor pentru noul Bauhaus european.
Recent, Comisia a anunțat cele cinci „proiecte-pilot emblematice” care vor aborda subiecte precum renovarea clădirilor, circularitatea, patrimoniul cultural, educația, orașele inteligente, reabilitarea urbană, implicarea cetățenilor în tranziția verde la nivel local.
Noul val de inovare este condus în prezent de start-up-uri de tehnologie profundă, care vizează provocările societale profunde cu care ne confruntăm. Este clar că industria europeană, în strânsă colaborare cu centrele de cercetare și cu start-up-urile, are un rol central. În special, Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) și Consiliul European pentru Inovare ar trebui să asigure crearea unui ecosistem paneuropean de inovare, în care start-up-urile și întreprinderile în curs de extindere selectate dispun de toate mijloacele de acțiune necesare pentru a-și accelera activitatea până la nivelul următor.
Laboratorul NEB, creat pentru a contribui în mod concret la accelerarea programului, va acționa ca un incubator pentru a conecta oamenii și pentru a le permite să învețe din experiențele celorlalți. Participarea și incluziunea sunt ingrediente esențiale pentru dezvoltarea noului Bauhaus european. Noul Bauhaus european este, de asemenea, legat de Anul european al tineretului 2022, așadar încurajăm ferm tinerii să participe și să dezvolte proiecte pentru tineret în domeniul durabilității mediului.
În fine, lansăm Festivalul Noului Bauhaus European, care va avea loc la Bruxelles și va fi însoțit de evenimente paralele în toată Europa, între 9 și 12 iunie; acesta va reuni persoane din toate categoriile sociale pentru a dezbate și a modela viitorul.
Suntem încrezători că arta, arhitectura și tehnologia pot contribui în mod semnificativ la o nouă viziune asupra Europei și la o nouă argumentație în favoarea acesteia. O Europă favorabilă incluziunii, în armonie cu vecinii săi neeuropeni și deschisă numeroaselor idei și influențe culturale diverse care au modelat-o în trecut și care au potențialul de a continua să o modeleze, proiectând-o într-un nou umanism verde și digital.
Mariya Gabriel este comisar pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.
Francesca Bria este președinta Fondului italian pentru inovare și membră a mesei rotunde la nivel înalt „Noul Bauhaus european”.