Recensământul a intrat în etapa finală. Până pe 17 iulie se va desfăşura culegerea datelor privind populaţia României cu ajutorul recenzorilor, prin interviu faţă în faţă. Deocamdată, autoritățile locale încă sunt în căutare de oameni care vor să devină recenzori, deoarece este criză de personal.
Autorecenzarea a fost o adevărată provocare pentru mai bine de jumătate din români.
Toţi cei care nu s-au autorecenzat vor fi vizitaţi acasă de recenzori începând de vineri, până spre mijlocul lunii iulie. Cine refuză, riscă amendă de până la 3.000 de lei.
Bogdan Drăghia, purtător de cuvânt Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor: Recenzarea va fi făcută pe o tabletă, conectată la baza noastră de date. În momentul în care finalizăm chestionarul, acesta pleacă direct către baza de date.
Colectarea datelor de recensământ se va face prin interviu față-în-față, dar recenzorul nu va avea acces la datele oferite de românii chestionaţi. Asta pentru că informaţiile nu rămân stocate pe tabletă. Asigurările vin din partea autorităţilor, care le recomandă românilor să nu cadă pradă falşilor recenzori.
Bogdan Drăghia, purtător de cuvânt Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor: Recenzorul se va legitima cu o legitimaţie special creată. Fiecare cetăţean poate solicita recenzorului actul de identitate, dacă are suspiciuni.
Chestionarul de recensământ este identic cu cel din etapa de autorecenzare, care s-a încheiat la 27 mai.
Aproape jumătate din populaţia ţintă estimată s-a autorecenzat, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Timp de o lună şi jumătate au fost completate 11 milioane de chestionare. Cele mai multe în Bucureşti, urmate de judeţele Cluj şi Prahova. Cele mai puţine chestionare au fost completate în judeţele Alba, Tulcea şi Mehedinţi.
Recenzarea din uşă în uşă începe practic abia spre sfârşitul acestei săptămâni, deoarece în acest moment sunt încărcate hărţile, programele de recenzare, iar primăriile sunt în căutare de oameni care vor să devină recenzori.
Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, Bucureşti: Rog încă o dată pe cei care vor să devină recenzori să se înscrie la primării, fiecare persoană recenzată se plăteşte.
România are termen limită până în decembrie să publice rezultatele Recensământului, altfel riscă, la nivel european, o procedură de infringement.