Pentru unii începe vacanţa, pentru alţii muncă. După ce au terminat cursurile, mulți elevi și studenţi se angajează în timpul verii ca să câștige bani și experienţă în muncă. Legea le permite să facă acest lucru de la 16 ani sau chiar 15, cu acordul părinților. Iar unele companii sunt gata să-i angajeze chiar și pe cei fără experiență. Statul este dispus să contribuie cu o parte din banii pentru salarii, în condițiile în care şomajul în rândul tinerilor este ridicat.
Roxana lucrează de la 15 ani că să aibă bani de buzunar. Așa a acumulat o experiență de 7 ani în campanii de promovare a unor produse. Acum e studentă la peisagistică, dar vă petrece vacanța ca angajată cu contract de muncă într-un restaurant.
Și Florin spune că vă munci în prima parte a vacanței ca să strângă bani cu care apoi să viziteze Dobrogea, Cazanele Dunării și Valea Prahovei. Ca elev a lucrat în weekenduri, de la 16 ani, împărțind pliante pe stradă. Tot în HORECA lucrează și el.
Angajatorii caută tineri fără experiență care să acopere lipsurile de pe piață muncii. Unii lucrează 8 ore, alții doar 6 sau 4. Iar uneori decid să păstreze jobul și după terminarea vacanței.
Legislația permite angajarea de la 15 ani, dar este nevoie de acordul părinților. De la 16 la 18 ani minorii nu pot lucra mai mult de 6 ore pe zi. Pentru ei sunt disponibile locuri de muncă mai ales în vânzări, producție sau industria ospitalității sau pentru posturi de muncitori necalificați.
Ca să stimuleze angajarea în timpul vacanței, statul e dispus să acorde un stimulent de aproape 250 de lei pe lună pentru angajatori, timp de două luni. În ultimii ani, cele mai multe solicitări au venit din Bistrița, Maramureș, Sibiu, București, Timiș. Însă pandemia a afectat și angajarea tinerilor în timpul vacanței.
Aproape 23% dintre tinerii de 15-24 de ani nici nu lucrează, nici nu studiază, potrivit datelor statistice.