Refugiații ucrainieni nu sunt foarte interesați să lucreze în România: doar 27 la sută au decis să se angajeze la noi. Mult mai mulți își caută locuri de muncă în Polonia sau Cehia de exemplu. Patronii români spun și ei că recrutarea e dificilă: în primul rând, din cauza diferențelor de limbă, dar și pentru că peste jumătate dintre refugiați sunt mame cu copii.
Katia este din Odesa și a venit în Romania în martie, la începutul invaziei ruse. Acum, locuiește în București și are o funcție bine plătită în sectorul medical.
Katia Musiienko, refugiată din Ucraina: „În două săptămâni mi-am găsit de lucru fără probleme şi am semnat un contract până în septembrie. La muncă, poate principala problemă a fost limba. Dar vorbesc engleza şi toţi colegii mei vorbesc engleza. Acum învăţ româna”.
Aproape jumătate dintre refugiații din Ucraina sunt specialiști calificați, arată un studiu realizat de o platformă specializată în recrutarea migranților. Dar numai 27% dintre ei vor să se angajeze la noi în țară. În Cehia însă, numărul ucrainenilor care vor să lucreze e aproape dublu, iar în Polonia de peste două ori mai mare.
Andrzej Korkus, managerul unei platforme de migraţie: „Poloneza şi ceha sunt foarte similare cu limba ucraineană, deci este mai uşor pentru refugiaţi să se descurce. Înainte de venirea refugiaţilor, în Polonia erau deja peste 1,25 milioane de muncitori ucrainieni”.
Michalina Sielewicz, director pentru dezvoltarea afacerilor internaţionale, platformă de migraţie: „România nu a fost niciodată o ţară în care ucrainienii eu emigrat pentru lucru. (…) Cei care au venit aici nu sunt emigranţi pentru muncă. Dar pot deveni dacă vor avea condiţii optime”.
Alți 9% dintre refugiații ucraineni din țara noastră vor să se întrețină cu propriile mijloace financiare, mai arată studiul. Reprezentanții companiilor precizează că angajarea ucrainenilor nu e simplă din cauza barierilor de limbă, dar și a faptului că peste jumătate sunt mame cu copii.
Sterică Fudulea, secretarul general al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii: „Au copii minori sau foarte mici. Și atunci nu pot să se angajeze dacă nu au un loc sigur unde copiii lor își pot petrce timpul. Și atunci cred că pe programul „Care Ucraina” ar trebui (…) realizarea de after school-uri pentru copii, în paralel cu programe de reconversie profesionala și de studiu de limbă”.
Aproape jumătate dintre refugiații ucrainienii care stau în România vor să se întoarcă acasă, potrivit aceluiaşi studiu. Cât mai curând posibil.