Căldura neobișnuită face ravagii în Europa. Temperaturi record s-au înregistrat în majoritatea ţărilor. Dacă în Regatul Unit s-a emis pentru prima oară în istorie cod roșu de caniculă, francezii au inventat hainele izoterme.
În timp ce Italia înregistrează un record de temperatură și cea mai gravă seceta din ultimii 7o de ani, locuitorii din Milano au plecat în masă din oraș și au mers la Lacul Como.
“Am venit aici pentru că temperatura este cu 4 grade Celsius mai mică decât acasă”.
”Azi este, în sfârşit, mai bine. Zona este liniştită şi ne bucurăm de ea”.
Cei mai sportivi au ales plajele de la Gela Lario ca popas final pentru picnic după o cursă pe bicicletă prin munții din apropiere.
“Am venit pe bicicletă de peste munte, prin Valtelina. Am luat prânzul aici, pe plajă, acum vom înota şi vom face plajă”
Valul de căldură excesivă a lovit și Roma, iar recordurile s-au înregistrat în Sardinia și Sicilia.
Confruntați în repetate rânduri cu valuri de căldură, francezii au inventat hainele împotriva temperaturilor mari. O companie de transporturi a creat vesta care răcește. Este similară sacoșelor izolate termic și are efect între 5 și 6 ore. O astfel de haină costă 60 de euro.
JOSSELIN GUIAVARCH, preşedintele companiei: Investiţia merită cu siguranţă deoarece se îmbunătăţesc condiţiile de muncă şi se evită disconfortul şi absenteismul. Hainele anti-căldură au dublu efect: răcoresc și evită folosirea aparatelor de aer condiționat și reduc consumul de energie.
În Regatul Unit s-a emis pentru prima oară cod roșu de caniculă, care înseamnă pericol pentru viață și disfuncții ale transportului public.
DR. ANDY CURAN, Spitalul Universitar din Lancashire: I-aş încuraja pe oameni să respecte avertizările. Sigur că de multe ori nu avem vreme bună şi am vrea să ne bucurăm de ea, dar acum vorbim de temperaturi pe care nu le-am avut niciodată în această seară, nu mai spun că multă vreme.
Londra a fost unul dinte cele mai fierbinți, la propriu, locuri din lume. Se așteaptă temeperaturi de peste 40 de grade Celsius, mai mari decât în Caraibe sau Sahara Occidentală. Serviciul de ambulanță a fost apelat de 8000 de ori, față de 3500 telefoane, cât se înregistrează în mod normal. Multe școli au fost închise sau și-au schimbat programul.
În Portugalia, recordul de temperatură mare a fost depășit din nou. Institutul Portughez al Mării și Atmosferei a anunțat că s-au înregistrat peste 40 de grade Celsius la 26 de stații meteorologice. La Pinhao a fost cea mai mare temperatură: 47 de grade Celsius. Pe 90% din teritoriul lusitan au fost peste 35 de gade Celsius, iar în jumătate de țară temperatura a depășit 40 de grade Celsius. Vestea bună este că urmează zile mai puțin toride.