Ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, a participat, în Congresul Statelor Unite, la o audiere care a avut loc marți, 26 iulie, pe tema securității alimentare la nivel global în contextul războiului Rusiei în Ucraina, cu participarea senatorilor Jeanne Shaheen, liderul subcomitetului pentru Europa și Securitate regională din cadrul Comitetului pentru relații externe, Ben Cardin, Chris Coons, Cory Booker și Jeff Merkley.
”România se află în prima linie a eforturilor regionale de a facilita exporturile vitale de cereale din Ucraina către piețele internaționale și de a ajuta la atenuarea crizei alimentare care se profilează” – a transmis ambasadorul român, senatorilor americani. ”Cerealele ucrainene tranzitează România pe șosele, pe calea ferată, pe mare și pe Dunăre. De la sfârșitul lunii aprilie, 2,7 milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat România până acum, mai mult de jumătate din totalul cantității de cereale care au fost transportate din Ucraina de la debutul invaziei rusești”, a mai precizat el.
”Eforturile de accelerare a transferului de cereale sunt în desfășurare. România a investit deja foarte mult și continuă să sprijine Ucraina și celelalte state în această criză alimentară care se arată deja la orizont, cauzată de agresiunea rusă. Am subliniat că va trebui să investim în continuare în rutele de tranzit continentale – în primul rând ca mijloc de creștere a cantității de cereale care curge din Ucraina către zonele care au nevoie și în al doilea rând, ca plan de urgență. Am punctat de asemenea poziționarea portului Constanța, cel mai mare de la Marea Neagră, ca port strategic, care a devenit una dintre cele mai importante rute maritime pentru cerealele provenind din Ucraina”, a mai precizat Andrei Muraru.
Senatorii americani au avut remarci apreciative pentru implicarea României în facilitarea transportului de cereale, dar și pentru eforturile substanțiale ale României în plan umanitar, prin măsurile de sprijin pentru refugiații care au ajuns în țara noastră. Trei dintre senatorii prezenți, Jeanne Shaheen, Ben Cardin și Chris Coons au sprijinit introducerea în Senatul SUA a unui proiect de lege privind securitatea Mării Negre – Black Sea Security Act of 2022. Ei au subliniat și cu acest prilej importanța strategică a regiunii. De asemenea, senatorii prezenți au reafirmat unanim continuarea sprijinului pentru Ucraina.
”Întâlnirea, la care au mai participat ambasadorii Danemarcei și Poloniei precum și alți diplomați europeni, a avut loc după ce Senatul American a organizat săptămâna trecută o audiere pe această temă, cu participarea Administratorului Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Samantha Power, ambasadorului SUA la ONU, Linda Thomas Greenfield și a directorului executiv al World Food Program”, mai precizează ambasadorul României la Washignton.