Lipsa precipitaţiilor a avut un cuvânt greu de spus, iar fermierii îşi văd acum munca de peste an pusă în pericol. Oamenii trag linie şi mulţi spun că banii obţinuţi din recoltă abia acoperă cheltuielile, iar mulţi ies pe minus. Cele mai mari probleme sunt la culturile de varză şi cartofi, dar nici la producţia de grâu situaţia nu este foarte bună.
Confruntaţi cu scumpirea accelerata a combustibililor şi seceta extremă, fermierii din Mehedinţi spun că abia mai fac profit. Mulţi vor fi nevoiți să apeleze la împrumuturi, ca să însămânțeze în toamnă. Ogoarele pârjolite de arşiţă au fost anul acesta mai puţin productive, iar recolta de grâu este sub cea din 2021.
Dacă anul trecut, producţia medie a fost de 6 tone la hectar, acum recolta este semnificativ mai mică. Nici calitatea nu este foarte bună.
Nu doar recolta de cereale este afectată de lipsa apei. La toamnă vor fi mai puțini cartofi și mai puțină varză din cauza secetei, iar calitatea producției va fi mult mai slabă, avertizează producătorii agricoli.
În comuna Lungulețu, din Dâmbovița, zonă renumită pentru producțiile de cartofi și varză, situația este îngrijorătoare. Oamenii se tem că producțiile vor fi mult sub așteptări. Pământul este uscat în profunzime, şi ar fi nevoie de săptămâni întregi de ploaie pentru refacerea rezervei de apă.
Fermierii nu prea mai au apă pentru irigaţii, aşa că pompele funcţionează cu program redus.
Fermierii din Dâmboviţa estimează pentru anul acesta o producție de cartofi cu 30% mai mică faţă de anul trecut.