Guvernul vrea să majoreze salariile pentru angajații la stat. Creşterea ar urma să intre în vigoare chiar luna aceasta și îi vizează pe toți bugetarii, cu excepția demnitarilor, a personalului din administrația publică locală și a angajaților din sănătate și educație. Pentru cei implicați în proiecte cu finanțare europeană, salariile ar urma să fie majorate cu până la 50%.
Majorarea salarială pe care ar urma să o primească din această lună bugetarii reprezintă o pătrime din diferenţa dintre salariul de bază pentru 2022 şi cel din luna decembrie 2021. Excepție fac angajații cu funcţii de demnitate publică şi personalul din administraţia publică locală.
Proiectul de ordonanță de urgență publicat de Ministerul Muncii prevede și o majorare a salariului de bază de 15% pentru funcţionarii publici şi personalul din Ministerele Culturii şi Transporturilor și instituții subordonate, dar și pentru angajații din Institutul Național de Statistică.
Personalul implicat în reformele din PNRR va beneficia de majorarea salariului de bază cu până la 50%, potrivit proiectului de ordonanță de urgență.
Bogdan Hossu, președinte CNS Cartel Alfa: „Pentru cei care lucrau cu programe europene, conform legii se dădea o majorare de până la 70% . De obicei de dădea 70. Acum o limitează la 50%. E adevărat că o extinde pentru marea majoritate a personalului care lucrează în cadrul programului PNRR și pe programe europene. (…) Se pare că toate acele măsuri fiscale date de la 1 august au avut un singur scop: crearea de resurse financiare pentru acordarea majorărilor bugetare.„
Reprezentanții federațiilor sindicale susțin că nu au fost chemați la discuțiile pe tema acestor modificări legislative și că decidenții ar trebui să majoreze și salariul minim pe economie pentru a elimina discrepanțele dintre sectorul bugetar şi domeniul privat.
Alina Sorocean, jurnalist TVR: „Reprezentanții Ministerului Muncii argumentează această măsură susținând că, în ultimii 2 ani de zile, salariile multor angajați de la stat nu au crescut, iar în ultima perioadă, România se confruntă cu criza pandemiei și cu cea a majorării prețurilor.„
Mircea Coșea, analist economic: „Toate lucrurile pe care guvernul le spune sunt adevărate şi ar trebui să fie puse în practică. Însă momentul nu e deloc bine-venit. Noi suntem într-o criză profundă, criza aceasta se va accentua. (…) E greu să se aplice. Aplicarea ei ţine de posibilităţile de bugetare pe care le are fiecare instituţie sau minister. Rămâne de văzut ce se va întâmpla la rectificarea bugetară.„
Reprezentanții Ministerului Muncii susțin că majorările salariale se vor acorda cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin legea bugetului. Dar nu precizează care este impactul bugetar.
Articole pe aceeaşi temă