Fără apă, canalizare și asfalt. „Asta este, m-am învățat aici cu rău, cu bine, cum este”. „În 2050 mai sperăm să fie, dar eu nu mai sunt”

România lui 2022 are încă multe sate care sunt departe de civilizație. Este și cazul comunei Alimpeşti, Gorj, unde ulițele sunt de pământ, iar localnicii n-au văzut niciodată vreo palmă de asfalt și nici apă la robinete. Gospodăriile nu au nici canalizare.

10 August 2022, 19:43 Știrile TVR |

În localitatea Alimpești din Gorj trăiesc aproape două mii de oameni.

Singurul drum asfaltat din comună este cel județean, care traversează localitatea.

În satul Pinoasa, aflat lângă cariera minieră, cel mai rău e cu apa.

Fântânile, din cauza săpărilor pentru minerit, au secat și chiar avem nevoie de apă.

Asta este, m-am învățat aici cu rău, cu bine, cum este. (…) Am auzit că o să ne bage apă, ne bagă apă, auzeam și de gaze, dar nu stiu precis, asfalt.

Când plouă mai serios ori când ninge, oamenii riscă să rămână izolați. Au nevoie și de apă, însă nu mai cred în promisiuni.

Reporter: – Mai sperați că o să aveți apă, canalizare aici în sat?

Localnică: – În 2050, dar eu nu mai sunt. Să se asfalteze pentru alții. Mai veneam, mai plecam, și tot așa a rămas. Promisiuni sunt.

Aproape 20 de kilometri de drumuri comunale sunt în Alimpești. Bugetul local este mult prea mic pentru ca străzile să fie modernizate. Numai pentru asfaltare autoritățile au nevoie de peste 20 de milioane de lei.

De apă și canalizare nici nu s-a pus problema până acum.

Victor Drăgulescu, primarul localităţii Alimpeşti:A scăzut apa din fântâni, oamenii nu au apă, noi le ducem o dată pe lună apa potabilă, dar nu e suficient. (…) E un proiect Anghel Saligny care s-a aprobat, o să avem finanțare pentru satul Pinoasa.

Statisticile oficiale arată că în satele din România, peste 85% din populație nu era conectată la sistemul de canalizare în 2021. Țara noastră riscă sancțiuni din partea Comisiei Europene pentru că rețelele publice de apă și canalizare nu sunt dezvoltate.

Source

Distribuie știrea