Zeci de studenţi aparţinând mai multor organizaţii naţionale au mărşăluit, vineri, pe străzile Timişoarei, în semn de nemulţumire faţă de proiectul noii Legi a Educaţiei, aflat în dezbatere publică, dar şi pentru susţinerea unor modificări propuse de ei.
Zeci de studenţi au protestat, la Timișoara, faţă de proiectul noii Legi a Educaţiei / ANOSR, Facebook
Printre modificările propuse de tineri se regăsesc: creşterea ponderii studenţilor în procesul de alegere a rectorului la 25%, problema plagiatelor, de la prescripţie la posibilitatea renunţării la titlul de doctor, stabilirea unui număr limitat de mandate pentru funcţia de rector, vârsta de pensionare a cadrelor didactice şi reducerea de 90% la transportul feroviar.
„Oamenii înţeleg pentru ce luptăm, înţeleg că este o situaţie pentru care trebuie să ne mobilizăm. Aici avem oameni care conştientizează că este timpul nostru şi este momentul să facem ceva pentru a obţine lucruri benefice studenţilor. Chiar avem încredere că în urma manifestaţiei şi a dezbaterii pe care o vom avea luni, la Ministerul Educaţiei, va exista deschidere pentru noi. Pornim cu cele mai bune intenţii, dar asta nu poate să anuleze vocaţia de voce critică pentru studenţi”, a spus secretarul general al ANOSR, Oana Alexandra Ţînţar.
Studenţii, adunaţi în Piaţa Victoriei din Timişoara, au purtat pancarte pe care se puteau citi mesajele: „0% consultanţă, full ignoranţă”, „Doctor în plagiat”, „Plagiaţi ca nesimţiţii”, „Vrem ca legea voastră să audă vocea noastră” şi au scandat lozinci precum „Nu vrem rectori pe vecie pentru-a noastră Românie”, „Vă rugăm să ne scuzaţi că nu suntem deputaţi!”.
Reprezentanţii ANOSR au punctat că studenţii îşi propun să tragă acest semnal de alarmă asupra procesului de consultare, întrucât consultarea publică este deschisă până pe 24 august, iar întâlnirea cu studenţii va avea loc abia pe 22 august, lucru pe care îl consideră nepotrivit.
„Considerăm că ar fi trebuit să aibă loc o discuţie mult mai repede şi din prisma faptului că ANOSR a înaintat către Ministerul Educaţiei, într-o primă etapă, peste 200 de amendamente şi ni se pare destul de greu de crezut că în două zile vom putea să ajungem la un consens sau să fie integrate parte din acele amendamente în proiectul Legii învăţământului superior”, a menţionat Oana Alexandra Ţînţar.