Plătim mai puțin pentru carburanți, după ce prețurile au scăzut sub presiunea compensării de 50 de ani care se aplică de la 1 iulie. Dar ieftinirile nu țin pasul cu reducerea cotațiilor internaționale ale petrolului. Prețul barilului a coborât până la nivelul care era înainte de începutul războiului din Ucraina. Dar în România carburanții se vând, în continuare, mai scump decât în februarie. În timp ce transportatorii cer Guvernului noi controale, reprezentații companiilor petroliere spun că ieftinirea benzinei și motorinei e un proces de durată.
Prețul țițeiului Brent a scăzut sub 95 de dolari pe baril la marile burse. Investitorii se tem că cererea de petrol ar putea scădea, dacă marile economii vor intră în recesiune. E cel mai mic preț înregistrat în ultimele șase luni.
Cotația barilului de petrol a scăzut la nivelul care era înainte de începerea războiului din Ucraina. Dar prețurile la pompă au rămas mai mari. De exemplu, litrul de benzină costă acum mai mult în medie cu 1 leu și 32 de bani, iar cel de motorină cu aproape 2 lei.
În România, prețurile carburanților au scăzut după 1 iulie, când a fost introdusă compensarea de 50 de bani pe litru. Dar ieftinirea nu ține pasul cu cea a barilului.
Ce spun șoferii: „Foarte puțin se vede. Nu știu ce se întâmplă.” „Sunt curios unde se duc acei bani.Diferența aceea de bani.”
De exemplu, în București, litrul de benzină standard se vinde, acum, cu un preț între 7 lei și 39 de bani și 7 lei și 62 de bani. Iar motorina standard costă între 8 lei și 11 bani și 8 lei și 25 de bani litrul. Sunt prețuri care includ compensarea cu 50 de bani.
Ce spun șoferii: „Foarte, foarte mari.” „Mergem cât mai puțin. Ne cumpărăm biciclete.”
Reprezentanții companiilor petroliere spun că ieftinirea benzinei și motorinei e un proces de durată. Acum, în benzinării, se vând carburanți din stocuri fabricate la un preț mai mare al barilului.
Ion Tache, preşedintele Asociaţiei Benzinarilor Particulari: „Ce cumpără acumse va prelucra şi va fi în rezerva viitoare. Şi, în mod normal, dacă mâine se scumpeşte barilul ar trebui să nu se scumpească imediat la pompă pentru că barilul a fost cumpărat la preţul mai mic.”
Analiștii spun că un rol important îl are cotația dolarului, moneda în care se fac achizițiile de petrol. Dolarul american s-a apreciat continuu față de leu și a ajuns la 4 lei și 80 de bani, față de 4 lei și 35 de bani cât era în februarie.
Radu Puiu, analist financiar: „În momentul în care dolarul devine mai puternic în fața leului, automat devine mai scump pentru noi (…) petrolul și de aici este și posibil să se compenseze o parte din scăderile ce ar fi putut veni.”
Transportatorii cer Guvernului noi controale. Pentru moment, premierul da asigurări că măsura de compensare a prețului va fi păstrată.
Vasile Ștefănescu, președintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autoritzați: „Guvernul României are datoria să ne protejeze. Noi transportăm mărfuri tuturor. De la noi pleacă toată scumpirea. Carburantul este scump și noi mărim tarifele.”
Nicolae Ciucă, premierul României: „La sfârșitul lunii septembrie se va efectua o analiză. Vă pot spune cert acum că măsura va funcționa până la finele lunii septembrie.”
Carburanții s-au ieftinit și în alte țări europene, precum Spania, Italia și Franța. Dar scăderile de prețuri sunt mai mari decât în cazul României.