Ambrozia e şi anul acesta duşmanul persoanelor alergice. Zeci de oameni din marile oraşe au ajuns la spital în ultimele zile după ce au inhalat polenul otrăvitor. Medicii le recomandă să evite cât pot de mult zonele cu ambrozie. Există încă de anul trecut o lege care le permite poliţiştilor locali să îi amendeze pe proprietarii care nu taie planta otrăvitoare. Se pare, însă, că nimeni nu se teme de sancţiuni.
În ultimele săptămâni, în marile orașe polenul otrăvit s-a răspândit din nou în aer. E un coșmar fără sfârșit pentru cei care sunt alergici. La Timișoara, oamenii evită în această perioadă parcurile și zonele cu vegetație.
Medicii atrag atenția că alergia la ambrozie poate avea efecte grave asupra sănătății, iar în timp poate duce la astm. Au recomandări foarte clare pentru pacienții care ajung la spital cu nasul și urechile înfundate ori probleme de respirație.
Carmen Bunu Panaitescu, medic alergolog: Dacă ar există sisteme de monitorizare a polenului care să fie cuplate cu un sistem de alertă a persoanelor, toată lumea ar putea să afle când începe să crească polenul și ceea ce se întâmplă cu acest polen. Cei care se șțiu alergici cu strănut, nas înfundat, imposibiltatea de a respira noaptea.
Activiștii luptă de ani buni ca să convingă autoritățile să ia mășuri. Primele petiții online din urmă cu 5 ani au dus, într-un final, la adoptarea legii care îi sancționează pe cei care nu curăță planta otrivita. Sunt vizate în special terenurile abandonate din sate și orașe.
Paula Rusu, jurnalistă și activistă pentru sănătate: Și totuși lucrurile sunt așa cum le vedem cu toții adică cumva la voia întâmplării pentru că nimeni nu se teme de amenzile care sunt impuse de această lege. Puțini sunt administratorii, primarii, consiliile locale care iau măsuri concrete împotriva combaterii acestei buruieni. O plantă de ambrozie generează până la 30.000 de semințe și face vreo 3 miliarde de grăunțe de polen, sunt acel grăunțe care provoacă de fapt alergiile, iar semințele de ambrozie rezistă 40 de ani în pământ.
Potrivit legii, proprietarii persoane fizice care nu înlătură ambrozia pot primi o amendă între o mie și 5.000 de lei, iar firmele și celelalte persoane juridice între 10.000 și 20.000 de lei.