Porumb afectat de secetă / FOTO: Autor: GABRIEL PETRESCU (C) / AGERPRES Credit: AGERPRES FOTO, foto.agerpres.ro
Principalele culturi afectate sunt cele de grâu şi triticale – 206.815 ha, porumb – 122.164 ha, floarea soarelui – 61.172 ha, orz, orzoaică, ovăz, secară – 33.316 ha şi rapiţă – 31.714 ha.
Cele 36 de judeţe care au raportat pagube din cauza secetei sunt: Alba, Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, zona municipiului Bucureşti, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea.
„În ţară s-a reuşit să se adune în magaziile fermierilor o cantitate de 9 milioane de tone de grâu, ceea ce înseamnă asigurarea necesarului de consum al ţării şi disponibilităţi pentru export. Este cunoscut că peste tot am avut culturi afectate”, a declarat astăzi, la Arad, ministrul Agriculturii, Petre Daea, citat de Agerpres.
Cât despre porumb, Petre Daea a spus că „situaţia este mai delicată”, dar că va fi acoperit necesarul de consum al României. El a precizat că a început recoltarea şi acum suntem la 4% din suprafaţa de peste 2,5 milioane de hectare cultivată.
Ministrul a mai subliniat că în 26 de judeţe a început recoltatul la floarea-soarelui, iar „producţia este diferită de la o zonă la alta”, existând zone cu producţii sub 1.000 kg la hectar, dar şi zone cu 3.500 kg la hectar.
„Din capul locului vă pot spune că vom avea floarea-soarelui necesară pentru a prelucra şi a obţine uleiul pentru consumul intern”, a dat asigurări Petre Daea.
Despre pierderile suferite de fermieri, ministrul a declarat că, deocamdată, nu există un buget stabilit pentru despăgubiri. Fermierii mai pot să comunice până în octombrie care sunt pierderile, în timp ce comisiile de constatare din judeţe lucrează încă pe teren.