Societatea românească consideră că discuția legată de valorile familiei tradiționale și drepturile comunității LGBT în România este una artificială. Însă, potrivit unui sondaj Avangarde, românii par să dorească o întărire a rolului familiei tradiționale prin lege. 62% dintre cei întrebați au declarat că sunt de acord cu acest lucru. În plus, consideră că Biserica nu ar trebui să e implice în deciziile luate de autorități.
Doar 12% dintre români cred că ar trebui acordate mai multe drepturi comunității LGBT în timp ce 57% nu susțin acest lucru. În schimb, românii au păreri ferme în ceea ce privește rolul familiei tradiționale. La întrebarea dacă rolul acesteia trebuie întărit prin lege, 62% susțin un astfel de demers, în timp ce doar 14 au răspuns negativ.
Întrebați dacă dezbaterea despre valorile LGBT versus valorile tradiționale este artificială, 21 % dintre respondenți au spus că este validă, 34% dintre ei au spus că este artificială, iar 45% au declarat că nu știu sau nu au răspuns.
Sondajul oferă un răspuns și în ceea ce privește percepția românilor legată de rolul Bisericii în raport cu statul. 58% dintre români susțin că în deciziile autorităților nu ar trebui să se implice Biserica, în timp ce 24% susțin că decizia ar trebui luată de la caz la caz.
„Rezultatele sondajului reflectă în cea mai mare măsură o percepție absolut normală asupra chestiunilor incluse în sondaj și indică încă prezența unui sănătos reflex moral și a unui necesar spirit critic față de intruziunea perfidă în spațiul public a ideologiei neomarxiste, caracterizată printr-un agresiv relativism moral extrem de toxic pentru organismul comunitar” – a fost reacția purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române.
Sondajul Avangarde a fost realizat în perioada 14-20 iulie, pe un eșantion de 900 de subiecți. Acesta are o marjă de eroare de 3.2% și un nivel de încredere de 95%.