Război în Ucraina, ziua 213 | Finlanda va închide granițele pentru ruși după ordinul de mobilizare. Rusia va continua să comunice cu ONU despre un acord de export de cereale din porturile ucrainene

Coloane de mașini la granița ruso-finlandeză / FOTO: Captură foto

Miniștrii finlandezi au anunțat vineri seară că guvernul va interzice turiștilor ruși să treacă granițele în următoarele zile. „Aspirația și scopul este de a reduce semnificativ numărul de persoane care vin în Finlanda din Rusia”, a declarat președintele Sauli Niinistö pentru postul național  Yle.

Cozi lungi de vehicule continuă să se formeze la punctele de trecere a frontierei rusești.

Autoritățile pro-ruse din patru regiuni ale Ucrainei, ocupate de ruși – Lugansk, Donețk, Herson, Zaporijie – desfășoară „referendumuri” de anexare la Federația Rusă.

NATO a condamnat planurile de organizare a acestor „referendumuri”, descriindu-le ca „încercările flagrante ale Rusiei de a cuceri teritorii”. „Referendumurile fictive” nu au nici o legitimitate, a arătat NATO.

Mihailo Podoliak a descris așa-zisele referendumuri drept „propagandă”.

Rusia va continua să comunice cu Națiunile Unite cu privire la un acord de export de cereale din porturile ucrainene, dar spune că sunt necesare rezultate concrete, a declarat vineri un înalt oficial, citat de agenția de presă Tass. De asemenea, Tass l-a citat pe ministrul adjunct de Externe, Serghei Vershinin, care a afirmat că Rusia  evaluează pozitiv eforturilor ONU de a relua exportul de îngrășăminte rusești.

Forțele armate ale Ucrainei au declarat că au eliberat o altă așezare în regiunea Donețk și și-au îmbunătățit pozițiile în jurul orașului Bakhmut, din estul țării. Satul Yatskivka, din regiunea Donețk, este acum în mâinile ucrainenilor, potrivit lui Oleksii Hromov, șef adjunct al direcției de operațiuni a Statului Major al forțelor armate.

Source

Distribuie știrea