Edy Chereji, organizator Neversea: Avem nevoie de predictibilitate, sunt costuri foarte mari. Evenimentele mari merită o șansă măcar din luna august

Daca de la 1 iunie angajații s-ar putea întoarce la birou, de la 1 august ar putea fi realuate și festivalurile. Potrivit unor surse, Guvernul vrea să permită acest lucru, însă doar pentru două zile și numai pentru persoanele vaccinate, cu test sau care au trecut prin boală. În ultima perioadă au existat discuții de tot felul, însă reprezentanții acestei industrii sunt nemulțtmiți de modul în care au fost tratați de autorități. Festivalul Neversea, programat pentru luna iulie, a fost amânat pentru o altă dată, însă tot în acest an. Edy Chereji, unul din creatorii acestui festival, a discutat despre toate acestea într-o Ediție Specială, la TVR.

20 Mai 2021, 16:20 (actualizat 20 Mai 2021, 16:26) |

Edy Chereji, organizator Neversea: Noi suntem dispuşi să facem toate eforturile necesare pentru a găsi o nouă dată, pentru a găsi artiştii disponibili şi a recalibra toate nevoile logistice. Autorităţile să garanteze că vor schimba regulile.

Directorul de marketing al festivalurilor Untold şi Neversea a susţinut în intervenţia din Ediţia Specială că festivalul de la malul mării s-ar putea ţine în acest an în august sau septembrie, însă organizatorii au nevoie de garanţii din partea autorităţilor că vor schimba regulile prin care este limitat numărul participanţilor şi obligativitatea privind păstratea distanţei fizice.

Festivalul Neversea era programat pentru 8-11 iulie, însă a fost amânat pentru o altă dată.

“Nu am anunţat încă o dată, că o fi august, că o fi septembrie, important este că noi suntem dispuşi să facem toate eforturile necesare pentru a găsi o nouă dată, pentru a găsi artiştii disponibili şi a recalibra toate nevoile logistice. Important este să avem garanţia din partea autorităţilor că dacă vom face aceste lucruri, nu vom face în zadar şi că începând din luna august sau septembrie vom renunţa la aceste limitări a numărului de persoane, la distanţarea de 2 m – care este o normă care nu poate fi aplicată în niciun stat”, a declarat Chereji la TVR1.

Chereji a menţionat că un astfel de festival poate fi organizat într-o perioada care poate ajunge şi la un an, iar organizatorii au nevoie de predictibilitate pentru că altfe pierderile pot ajunge la milioane de euro.

“Ceea ce am cerut noi încă din 2020 a fost predictibilitatea. Pentru a organiza un eveniment de orice fel, dar mai ales un festival, care presupune o organizare de 10-12 luni în avans, ai nevoie de predictibilitate. Când spun asta mă refer la faptul că trebuie să ai garanţia că nu vei începe să lucrezi, că vei angrena costuri şi că vei ajunge în situaţia neplăcută în care să nu poţi să desfăşori activitatea şi că vei pierde milioane de euro. Apoi oamenii vor fi dezamăgiţi, nu doar că aşteptau, dar şi-au achiziţionat transport, cazare pentru eveniment şi atunci aspect este foarte important”, a punctat orgnizatorul Neversea şi Untold.

Acesta a mai susţinut că în discuţiile cu autorităţile s-a lua în calcul varianta ca la festival să participe doar persoanele vaccinate, cele testate sau care au anticorpi post-boală, însă în acest fel nu s-ar mai justifica limitarea numărului de persoane şi nici timpul în care se desfăşoară evenimentul.

Un festival nu ar trebui să aibă o limitare în ceea ce priveşte numărul de participanţi, fie că vorbim de UNTOLD sau de Neversea. Ne dorim ca experienţa să nu fie alterată din niciun punct de vedere şi as începe cu această limitare de participanţi. Din punctul nostru de vedere nu are nicio logică, în condiţiile în care toţi oamenii care ar participa la eveniment, ar fi vaccinaţi, testaţi, fie ar avea anticorpi. Odată ce aceşti oameni sunt în siguranţă acolo, fie că sunt o zi, două sau patru zile, sunt la fel de în siguranţă. Nu ar fi un motiv pentru care să limităm un festival la una sau două zile.

Chereji a explicat că “trebuie să remarcăm şi intenţia autorităţilor de a reveni asupra acestor norme, e un lucru bun” şi a punctat că “ar fi şi păcat să nu oferim o şansă evenimentelor mari, măcar din luna august sau septembrie, în acest an”.

În schimb, reprezentantul celor două mari festivaluri susţine că ei nu au primit niciun ajutor din partea statului. Acesta precizează că în urma modificărilor făcute în Parlament, schema pentru HoReCa nu include şi codurile CAEN ale organizatorilor de festivaluri, spectacole sau concerte.

“Industria culturală, însemnând festivaluri, spectacole, evenimente, concerte, din păcate nu primim niciun fel e ajutor. Am fost şi excluşi şi din schema HoReCa, schemă care a fost completată ieri (în Parlament n.red.) doar cu codurile CAEN pentru evenimente de tip expoziţii şi târguri”, a conchis Edy Chereji în intervenţia la TVR1.

Source

Distribuie știrea