Război în Ucraina, ziua 218: Oficialii susținuți de Kremlin îi cer lui Putin să anexeze regiunile ocupate. UE anunță noi sancțiuni împotriva Rusiei

29 Septembrie 2022, 07:51 (actualizat 29 Septembrie 2022, 08:06) Știrile TVR |

Razboi in Ucraina

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus o nouă rundă de sancțiuni propuse împotriva Rusiei, menite „să facă Kremlinul să plătească” pentru escaladarea conflictului din Ucraina. Cel de-al optulea pachet de sancțiuni propus include un plafon la prețul petrolului rusesc și restricții suplimentare ale comerțului cu tehnologie de înaltă tehnologie.

Politicienii din Europa au avertizat că presupusa sabotare a celor două conducte Nord Stream ar putea anunța o nouă etapă de război hibrid care vizează infrastructura energetică vulnerabilă pentru a submina sprijinul Ucrainei. Premierul norvegian, Jonas Gahr Støre, a declarat că țara sa își va intensifica prezența militară la instalațiile norvegiene după ce, Norvegia va deveni cel mai mare furnizor de gaze naturale din Europa.

Un raport elaborat de un grup de lucru internațional pentru sancțiuni a concluzionat că Rusia ar trebui acum să fie declarată ”stat sponsor al terorismului” și a ajuns la definiția legală a unui stat terorist în conformitate cu legislația SUA și Canada.

Moscova este gata să anexeze oficial regiunile ocupate de Rusia după așa-zisele referendumuri care au fost denunțate de Occident. Liderii din regiunile Lugansk, Herson și Zaporojie din Ucraina, instalați de Rusia, i-au cerut oficial președintelui Vladimir Putin să anexeze teritoriile ocupate la Rusia.

Președintele Volodimir Zelenski a spus că Ucraina va „acționa pentru a-si proteja poporul” în regiunile ocupate de Rusia după ceea ce el a descris drept „o imitație a referendumurilor”. Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat că Kievul și aliații săi „condamnă astfel de acțiuni ale Rusiei și le consideră nule și lipsite de valoare”.

Premierul Marii Britanii, Liz Truss, i-a spus lui Zelenskiy într-un apel telefonic că Regatul Unit nu va recunoaște niciodată încercările rusești de a anexa părți din Ucraina, a spus Downing Street. Șeful politicii externe al UE, Josep Borrell, a denunțat, de asemenea, „referendumurile ilegale și rezultatul falsificat” din Ucraina.

Israelul și-a consolidat poziția de precauție de până acum față de invazia Ucrainei de către Rusia, spunând că „nu va accepta rezultatele referendumului din districtele de est” ale țării ocupate.

Prețurile gazelor au crescut din cauza temerilor că Rusia ar putea opri livrările către Europa prin Ucraina, adăugându-se la tulburările cauzate de deteriorarea conductelor Nord Stream. Declarația a venit după descoperirea unor scurgeri pe cele două gazoducte Nord Stream din apropiere de insula daneză Bornholm, într-un presupus act de sabotaj.

Kremlinul a respins afirmațiile conform cărora Rusia ar fi fost în spatele atacului asupra gazoductelor Nord Stream, descriindu-le drept „destul de previzibile și, de asemenea, previzibil de stupide”. Într-un apel cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că incidentul trebuie investigat și că momentele pentru repararea conductelor avariate nu sunt clare.

Source

Distribuie știrea