„Sperăm să circulăm pe podul de la Brăila din decembrie!” Este declaraţia Ministrului Transporturilor, făcută chiar la fața locului. Constructorul poate încheia şantierul dar şi CNAIR trebuie să dea spre execuție tot terenul aferent șoselei de legătură. Iar o altă problemă o reprezintă banii pe care constructorul susține că i-a adus de acasă pentru a continua lucrarea.
Pentru prima dată, Dunărea a fost traversată pe uriașa construcție, la pas. Astfel, în 25 de minute de mers alert s-a putut ajunge din județul Brăila, în județul Tulcea.
Lucrările de asfaltare a podului sunt însă abia la început, iar drumurile de acces – încă la stadiul de pământ.
Autoritățile au primit asigurări că termenul ar putea fi totuși respectat. Cu anumite condiții.
Dragoș Burlan, director tehnic WeBuild: Pe contract era un termen că trebuia să se pună la dispoziție amplasamentul liber de orice sarcini, cu 34 de luni înainte de a termina noi.
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: Va fi detașată o echipă astfel încât graficul cu care constructorul s-a angajat va fi pus și în practică, va fi unul real. Am impresia că vorbim cu oameni cu dublă personalitate. Una e când venim aici și se dau declarații și alta e pe hârtie.
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere are, la rândul său, nemulțumiri.
Sunt mai multe litigii ajunse deja în instanță – unele dintre ele vizează o serie de soluții tehnice care s-ar fi schimbat față de cele asumate în documentația inițială.
Cristian Pistol, director general al CNAIR: Sunt puncte în discuție. Una dintre ele, rețeta mixturii bituminoase. Noi am solicitat asocierii să folosească aceeași hidroizolație care a fost în documentația de atribuire, în oferta dânșilor.
Podul de la Brăila va avea o lungime de aproape doi kilometri, 4 benzi de circulație, dar și piste pentru bicicliști și pentru trafic pietonal.
Licitația pentru pod a fost câștigată de un consorțiu italiano-japonez în 2018, iar construcția va costa aproximativ 500 de milioane de euro.
CUVINTE CHEIE
Articole pe aceeaşi temă