Reuniune informală a șefilor de stat și de guvern, la Praga. Președintele Klaus Iohannis ia parte la eveniment. Situația din Ucraina și prețul energiei, pe agendă

07 Octombrie 2022, 09:13 (actualizat 07 Octombrie 2022, 09:46) Știrile TVR |

Reuniunea șefilor de stat și de guvern – Praga

Printre principalele subiecte de discuție se numără comunitatea politică europeană, Declaraţia din 30 septembrie a membrilor Consiliului European, prin care liderii au respins anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Luhansk, Zaporijia şi Herson, preţurile energiei şi securitatea aprovizionării.

De asemenea, se vor pregăti lucrările următoarei reuniuni formale a Consiliului European, care va avea loc peste două săptămâni, în zilele de 20-21 octombrie.

VEZI și Klaus Iohannis, declarație comună cu mai mulți lideri europeni: Reiterăm sprijinul nostru pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei

Ideea iniţiativei unei comunităţi politice europene a aparţinut preşedintelui francez Emmanuel Macron, care, pe 9 mai 2022, a prezentat acest proiect în faţa Parlamentului European, la Strasbourg, în plină dezbatere privind lansarea procesului de aderare a Ucrainei. Macron a afirmat atunci că ar fi nevoie de ”decenii” pentru ca Ucraina să adere la UE şi sugera că, între timp, ţara poate face parte dintr-o ”comunitate politică europeană”, care ar putea include Regatul Unit, ţară ieşită din UE în 2020, sau Republica Moldova.

Un alt subiect abordat este Declaraţia din 30 septembrie a membrilor Consiliului European, prin care liderii UE au respins anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainiene Doneţk, Luhansk, Zaporijia şi Herson. „Respingem în mod ferm şi condamnăm fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor Doneţk, Luhansk, Zaporijia şi Herson. Prin subminarea intenţionată a ordinii internaţionale bazate pe norme şi prin încălcarea flagrantă a drepturilor fundamentale ale Ucrainei la independenţă, suveranitate şi integritate teritorială, principii fundamentale consacrate în Carta ONU şi în dreptul internaţional, Rusia pune în pericol securitatea mondială”, se arată în declaraţie, potrivit https://www.consilium.europa.eu/.

VEZI și Președintele Iohannis, la summitul de la Praga: Voi sublinia nevoia unei abordări comune a securității continentului și nevoia unei abordări comune în materie de criză energetică

În ceea ce priveşte preţurile energiei şi securitatea aprovizionării, pe 30 septembrie, miniştrii Energiei din UE au ajuns la un acord politic pentru un regulament ce prevede o intervenţie de urgenţă în domeniu. Regulamentul include măsuri de reducere a cererii de energie electrică în orele de vârf. Documentul introduce, de asemenea, măsuri de colectare a veniturilor excedentare din producţia de energie electrică şi o contribuţie de solidaritate din profiturile excedentare ale sectoarelor combustibililor fosili, care vor fi utilizate pentru a atenua impactul preţurilor ridicate asupra consumatorilor finali şi pentru a proteja mai bine clienţii cu amănuntul din sectorul energiei electrice, conform site-ului Consiliului Uniunii Europene.

Source

Distribuie știrea