Cel mai important program de înzestrare al Forțelor Navale rămâne în continuare blocat pe termen nedefinit. Nici măcar premierul nu știe când va fi semnată înțelegerea pentru construcția celor patru corvete, o afacere de peste 1,2 miliarde de euro. Compania franceză Naval Group a câștigat această licitație, însă până acum a refuzat constant să semneze contractul, invocând diverse motive.
Contractul pentru construcția celor patru corvete, câștigat de Naval Group, trebuia semnat în urmă cu mai bine de doi ani. Surse din armată susțin că partea franceză a cerut constant mai mulți bani, motivând că s-au scumpit foarte mult materiile prime. Deși părțile susțin că negociază, iar autoritățile de la București au tot acordat termene pentru semnare, nerespectate de fiecare dată, programul de înzestrare este în continuare blocat.
Nicolae Ciucă, premier și ministru intermar al Apărării: Știu că sunt discuții tehnice. Din păcate, de foarte mult timp acesta se derulează fără să se fi ajuns la un rezultat concret. Ne dorim în continuare ca acest program să poată să fie demarat. Este doar o chestiune tehnică, la nivelul comisiilor de negociere, până când părțile vor conveni să poată să semneze acest contract. Este tot ceea ce știu despre stadiul la care se găsește în acest moment contractul corvetelor. (n.r., Vă așteptați ca anul viitor să se semneze contractul?) Eu am sperat încă de acum doi ani ca acest contract să poată să se semneze, din păcate au apărut toate aceste probleme legate de criza economică, de creșterea prețurilor la materiale și echipamente, presupun că cei care într-adevăr studiază în detaliu care sunt condițiile din contract să ajungă la final la o concluzie.
Programul corvetelor este cel mai important pentru Marina Militară, probabil categoria de forțe cu cele mai slabe dotări din Armata Română. Deși bani sunt, autoritățile nu reușesc să construiască de foarte multă vreme aceste nave.
Surse din industria de apărare susțin că francezii fac presiuni mari pentru o înțelegere guvern-la-guvern care să le aducă și mai mulți bani, dar și posibilitatea să construiască navele în Franța, și nu la Constanța.
Am încercat fără succes să obținem un punct de vedere de la compania Naval Group în acest caz.
CUVINTE CHEIE
Articole pe aceeaşi temă