O jurnalistă de la secția maghiară a Radio Târgu Mureș a fost amenințată cu moartea de un politician maghiar, aflat în vizită în România. Cazul se află în atenția poliției, iar mai mulți politicieni români au condamnat această atitudine. Premierul Nicolae Ciucă solicită autorităților să îi tragă la răspundere pe cei vinovați de incitare la ură, iar vicepremierul Kelemen Hunor condamnă orice incitare la ură, indiferent din partea cui vine.
Președintele unei filiale locale a partidului Patria Noastră din Ungaria, Barna Bartha, a criticat în termeni duri prestația unei jurnaliste de la Radio România, Parászka Boróka (sursa: Radio România): Puteți să o vedeți pe Parászka Boróka, o puteți auzi la Radio Târgu-Mureș. Păi dacă maghiarii nu sunt în stare să spânzure astfel de oameni, să îi elimine dintre ei, să nu ne mirăm că am ajuns unde suntem.
Barna Bartha face parte dintr-un partid de extremă dreaptă din Ungaria, reprezentat în parlament, și a venit la Sfântu Gheorghe, unde a făcut și alte declarații rasiste, care incită la agresiune. Poliția din Mureș s-a autosesizat.
Alexandra Petrovici, purtător de cuvânt IPJ Mureș: Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Mureş s-a sesizat din oficiu pentru săvârșirea infracțiunii de ameninţare, referitor la persoana vătămată, jurnalist la Radio Târgu Mureş. În continuare, se efectuează cercetări, pentru a se stabili cu exactitate cauzele şi împrejurările producerii evenimentului.
Premierul Nicolae Ciucă a condamnat derapajele politicianului de la Budapesta: Condamn public amenințările formulate la adresa jurnalistei Radioului Public – Redacția Târgu-Mureș, pe care le calific drept inacceptabile, reprezentând un atac grav la adresa valorilor democratice. Libera exprimare a jurnaliștilor este o condiție de bază a statului de drept și o valoare fundamentală în orice democrație. Solicit instituțiilor abilitate ale statului să își exercite atribuțiile legale pentru protejarea jurnaliștilor și tragerea la răspundere a celor responsabili de propagarea discursului care incită la ură și discriminare.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, spune că nimic nu justitifică un astfel de atac, indiferent despre cine ar fi vorba: Poziția noastră este clară și neschimbată în ultimii 32 de ani: indiferent despre cine este vorba, despre un cetățean, un politician, un jurnalist, o personalitate publică de orice fel, considerăm inacceptabilă și respingem ferm orice agresiune împotriva lor! Ne așteptăm la aceeași atitudine și poziție și din partea celorlalți. Pentru că, în ceea ce privește agresiunea verbală, care este adesea urmată de agresiune fizică, nu există loc de negociere! Agresiunea de orice fel nu poate fi justificată. Nici dacă este exprimată într-un cerc restrâns împotriva unui jurnalist, nici dacă se dorește spânzurarea politicienilor pentru că au afișat steagul secuiesc.
Conducerea Radio România consideră declarațiile politicianului ungar un atac grav la adresa normelor democratice, declarații inacceptabile în România. Într-un comunicat, conducerea Radioului Public respinge orice discurs extremist și manipulator. Și două organizații ale jurnaliștilor, Reporteri fără Frontiere și Active Watch, își exprimă solidaritatea cu colega de la Radio Târgu Mureș și condamnă amenințările proferate de Barna Bartha la adresa minorităților rome și evreiască.
CUVINTE CHEIE
Articole pe aceeaşi temă