Parlamentul European va avea marți o dezbatere pe tema Schengen

Parlamentul European se întrunește la Strasbourg în această săptămână, iar marți la ora 17.00  va exista  o dezbatere pe tema Schengen, a transmis corespondentul TVR la Bruxelles, Lucian Pîrvoiu.

12 Decembrie 2022, 14:20 (actualizat 12 Decembrie 2022, 19:14) Știrile TVR |

ACTUALIZARE Parlamentul European va avea marți, la ora 17.00 ora României pe dezbatere pe tema Schengn, potrivit corespondentului TVR la Bruxelles, Lucian Pîrvoiu.

Informația a fost anunțată și de europarlamentarul Rareș Bogdan.

––––––––––––––

Corespondentul TVR la Bruxelles: Sunt șanse minime ca tema Schengen să ajungă pe agenda Consiliului European de Iarnă. Poate exista o discuție informală, președintele Iohannis va fi la summit

Lucian Pîrvoiu: „Prea multe lucruri nu mai pot fi făcute, chiar dacă se organizează o dezbatere în Parlamentul European, la Strasbourg. Șansele sunt minime ca aceasta să ducă și la extinderea ei și pe agenda Consiliului European de Iarnă, pentru simplul fapt că cele două instituții sunt separate, cu Secretariate separate.

Evident, parlamentarii noștri au tot interesul să țină subiectul cald, însă pragmatic vorbind, să ajungă tema Schengen pe agenda șefilor de state și de guverne de săptămâna aceasta șansele sunt spre zero. Ceea ce se poate face este o discuție informală. Președintele Klaus Iohannis va fi prezent la summit și evident că se va pune această problemă. Ceea ce putem face este să ne continuăm eforturile astfel încât în martie 2023, sub președinția suedeză, să reușim să reimpunem subiectul pe agendă, însă pentru acest lucru trebuie unanimitate, or unanimitatea e greu de obținut în contextul în care factorul Austria se opune în continuare, iar noi suntem legați de bulgari. Deci, ca trebui să lucrăm în primul rând la decuplare și să sperăm că pe parcursul anului 2023 vom realiza această decuplare, cu o oarecare șansă în timpul președinției spaniole, care va avea loc peste șase luni.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a transmis scrisori de mulțumire celor 26 de omologi din statele care au susținut aderarea României la Schengen, dar și o scrisoare deschisă lui Gerhard Karner, omologul austriac. Lucian Bode susține că este o decizie „nedreaptă, injustă, fără nicio justificare reală”, mai ales ca România nu a primit niciun semnal, iar la întâlnirea din 23 noiembrie de la Viena, ministrul austriac de interne s-a declarat un prieten al țării noastre.

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al Uniunii Europene a respins săptămâna trecută intrarea României și Bulgariei la Schengen și a acceptat doar cererea Croației. Votul împotriva al Olandei a venit ca urmare a faptului că România și Bulgaria sunt la pachet. Olanda ar fi explicat în minuta ședinței că e de acord cu intrarea României în Schengen, dar împotriva intrării Bulgariei.

CITIȚI ȘI:

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer: Dacă vrei să ai o zonă Schengen, trebuie să ai frontiere externe puternice, astfel încât graniţele interne să fie desfiinţate

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu: Nu am reușit decuplarea de Bulgaria, era singura variantă care ne permitea să fim în Spațiul Schengen. Nu a fost, poate, suficient de bine prezentată

Mizele intrării României în spațiul Schengen. Ar dispărea controalele la granițe, iar costurile pentru transportul de mărfuri s-ar reduce

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea